Artillerikasernen (Akershus)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Artillerikasernen på Akershus festning ble oppført 1908
Foto: Harald Moberg/Oslo Museum (1975).

Artillerikasernen, bygning nr 64 på Akershus festning i Oslo, ble oppført 1908, arkitekt Olaf Nordhagen etter å ha vunnet en konkurranse. Bygningen ligger i den sørlige enden av det ytre festningsanlegget, mot Vippetangen.

Nordhagen tegnet en bygning inspirert av eldre borgarkitektur og renessanseformer fra Christian IVs tid. Bygningen er i 3 1/2 etasje og oppført i pusset og malt teglstein med forhøyede gavler. Taket er tekket med tegltakstein.

Bygningen ble opprinnelig oppført med kjøkken, spisesal, matbod, bad, bryggerhus med mer i kjelleren, i første etasje: 14 forlegningsrom, mens andre og tredje etasje hadde 15 forlegningsrom hver, med midtkorridor i alle etasjene. I loftsetasjen var det åtte rom og en stor sal, i 1930 ominnredet til to leiligheter. Bygning har bevart de tre originale trapperommene med jernbetongtrapper.

Umiddelbart etter andre verdenskrig ble bygningen i 1945–1946 ominnredet til kontorbruk og i 1951 blant annet tilbygget mellom de tre utstikkende fløyene mot nord med plass til garasjer med kontorer over.

Heleeksteriøret er fredet, og av interiøret er hovedstrukturen med midtkorridor og trappehus, samt synlige og skjulte bevarte opprinnelige dører, himlinger, paneler og listverk fredet.

Rehabilitert i 2003 og brukt av Forsvarets ledelse fram til det nye ledelsesbygget sto ferdig i 2007. Siden brukt av blant andre Forsvarets militærgeografiske tjeneste. Ventilasjonen oppgradert som et pilotprosjekt.

Kilder


Koordinater: 59.90423° N 10.74031° Ø