Asak og Leirsund indremisjons kvinneforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Asak og Leirsund indremisjons kvinneforening ble stiftet 2. mai 1892 på gården Mellomstua på Leirsund. Femten kvinner var til stede på stiftelsesmøtet.

De første tiårene ble de ukentlige møtene holdt privat, ofte med innleide foredragsholdere fra Kristiania. Senere brukte foreningen meierisalen på Leirsund og kommunehuset i Skedsmo til større arrangementer. Det skal ha vært menn som ledet møtene og andre arrangementer, og som førte regnskap.

Foreningen skaffet penger på ulike måter. Inntektene gikk dels til indremisjon og drift, dels til ytremisjon og etter hvert også til bedehus. Møtene innbrakte kollekt, og foreningen fikk i tillegg gaver. Den organiserte også innsamlinger og avholdt basarer, der det blant annet ble loddet ut hjemmelagde husflidsartikler.

Bedehus

I begynnelsen av 1920-årene bidro foreningen, med oppsparte og lånte midler, til kjøp av tomt og materialer til et bedehus. Materialene var gjenbruk fra en toetasjes bygning i Ullevålsveien 72, som hadde huset internatbygget til Kristiania døveskole fram til denne måtte vike plassen for Norges veterinærhøgskole i 1924. Materialene rakk både til bedehus på Leirsund (Vennely) og på Skedsmokorset (Emmaus). Vennely ble innviet 25. januar 1925. I 1929 ble bedehuset overdratt til Skedsmo Indremisjon.

Etter 1940

På et møte på Vennely i 1949 ble Anna Ruud valg til formann, trolig som første kvinne i foreningens historie. Etter hennes fem år i lederstolen, fulgte Gudrun Asak (sju år), Marie Myrer (to år), Randi Hertzenberg (fem år), Astrid Kværnmo (tre år), og i jubileumsåret 1972 ledet Olga Gjøen foreningen.

Kilder og litteratur