Bakke kloster
Bakke kloster i Trondheim ble grunnlagt senest omkring 1150. Vi vet at det var et nonnekloster, og trolig var det benediktinerordenen som holdt til der. Det ble nedlagt i 1537, og bygningene brant ned i 1564. Noen rester etter murene er funnet i en kjeller, men ingenting er synlig over bakkenivå.
Første gang klosteret ble omtalt er i skaldevers fra midten av 1100-tallet. Vi vet derfor at det eksisterte omkring 1150, men det kan være eldre. I en svensk saga fra 1183 er Nonneseter på Bakka omtalt, og det kan være dette klosteret. Navnet Nonneseter er kjent fra både Oslo og Bergen, men er ellers ikke brukt om dette klosteret. Grunnleggeren er ukjent, men kan ha hatt tilknytning til kongen ettersom kongegods ble overdratt til klosteret. Vi vet at Sverre Sigurdsson ga messeklær til klosteret. Ei av nonnene, nevnt som Astrid, fikk i 1212 besøk av den unge Håkon Håkonsson, som var en slektning.
Mens flere klostre ble sekularisert før reformasjonen, ble dette først nedlagt i 1537. Nonnene fikk bli boende der etter dette, med en forstander som hadde klosteret og godset i forlening. Den siste abbedissa døde i Trondheim i 1561. Tre år senere ble klosteret satt i brann av svenske soldater under den nordiske syvårskrig.
Klosteret lå mellom Innherredsveien og Kirkegata. Det ble i 1971 funnet murrester i en kjeller, og trolig ville videre utgravninger kunne avsløre mer av anlegget.
Litteratur og kilder
- Lunde, Øivind: «Norges klostre i middelalderen» i Årbok. Utg. Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring. xx#. 1987. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Aasen, Elisabeth: Driftige damer. Utg. Pax. xx. 1993. Digital versjon på Nettbiblioteket.