Blå plakett

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Plakett på Saxegården i Oslo, satt opp av Oslo Byes Vel.
Foto: Helge Høifødt

Blå plakett er betegnelsen på plaketter eller skilt som settes opp på bygninger eller andre strukturer til minne om historiske hendelser på stedet. Det kan for eksempel gjelde selve bygningens historie, noe som tidligere har skjedd der bygningen står eller en person som bodde der en periode. Plakettene er ikke alltid blå, men de fleste steder har man valgt denne fargen.

De første slike plaketter ble satt opp i London i 1867, og var mørkebrune.[1] I 1937 gikk man over til blåfarge, og denne formen har spredd seg til mange land. I noen land er det et nasjonalt organ som setter opp plaketter, mens det i Norge normalt er velforeninger som gjør det. Det varierer derfra fra sted til sted hvor mange plaketter som er satt opp, eller om det er noen i det hele tatt.

Blå plaketter på Lokalhistoriewiki

Blå plaketter er ofte en veldig god indikasjon på hvilke kulturminner det er man ønsker å framheve i lokalsamfunnet. På stadig flere steder blir det satt opp slik kulturminnemerking, og disse ønsker vi å samle informasjon om på wikien.

Foreløpig er det laget en ufullstendig oversikt over plakettene i Oslo:

Bilder av plaketter, også fra andre steder enn Oslo, finner man i kategori:Blå plaketter.

Referanser