Borgestad kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgestad kirke
Borgestad kirke.jpg
Foto: Hans A. Rosbach (2007).
Sted: Gjerpen
Byggeår: 1903-1907
Kirkegård: Det er kirkegård ved kirken
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Agder og Telemark
Prosti: Skien
Fellesråd: Skien
Menighet: Borgestad
Arkitekt: Henrik Nissen
Kristian Biong
Materiale: Kalkstein
Alter: Treskjæringer utført av Asbjørn H. Hylland
Altertavle: Ingen altertavle, men et enkelt forgylt kors av tre omringet av glassmalerier, utført av Emanuel Vigeland
Sitteplasser: 385
Annen informasjon: Orgel fra 1950, levert av J. H. Jørgensen Orgelfabrik, 21 stemmer

Borgestad kirke er en langkirke fra 1907 i Gjerpen i Skien kommune i Telemark.

Byggverket er i kalkstein, som er brudt ut lokalt og har 385 plasser. Kirken har i alt 24 glassmalerier av Emanuel Vigeland, utført i årene 1918-1919.

Kirken og de tilhørende glassmaleriene ble gitt av statsminister Gunnar Knudsen etter ønske fra hans 16-årige dødssyke datter: Gudrun («Gudde») Knudsen (1886–1902) som er begravet på Borgestad kirkegård. Kirken og det meste av kirkegården ble anlagt på grunnen til Knudsens gård Borgestad. Også nabogården Ekeli avga grunn til kirkestedet. På Borgestad gårds grunn skal det på 1300-tallet ha vært et kapell som forfalt etter reformasjonen, stedet kalles Kapelljordet. På 1860-tallet oppsto ønsket om ny kirke i ytre del av Gjerpen, men det var først da Gunnar Knudsen omkring århundreskiftet tok et initiativ at det ble kirkebygging. Befolkningen i området var da økt sterkt. Det ble imidlertid strid om plassering. Gunnar Knudsens datter Gudrun var blitt alvorlig syk. Hennes interesse for kirkesaken førte til at før hun døde i september 1902, hadde Gunnar Knudsen bestemt seg for å bekoste kirken selv på egen eiendom.

Arkitekt Henrik Nissen tegnet kirken, men også hans svigersønn Kristian H. Biong medvirket. Han hadde vært i England og Skottland og studert landsbykirker, og kirkebygget kan ha en viss likhet med disse.

Kirken ble malt innvendig i 1921 av maleren Ulrich Henriksen.

Kirken fikk elektrisk belysning til 50 års jubileet i 1957, gitt av Gunnar Knudsens rederi Borgestad, drever videre av hans sønn Christen.

Det var en større restaurering i anledning 100 års jubileet, da gulv, vegger og alle kirkebenkene ble malt. Ved hoveddøren ble det satt opp en ny trapp sammen med en rampe for å lette tilgjengeligheten. Trappen ble tegnet av arkitekt Kåre Kverndokk, som også tegnet gravkapellet med lager, velferdsrom og kontorer, ferdigstilt i 1982 der hvor de tidligere uthusene hadde stått.

Kirken har vernestatus listeført.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.160278° N 9.657778° Ø