Brønnøy kommune

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Brønnøy»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Brønnøy
1813 Bronnoy komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1813
Fylke Nordland
Kommunesenter Brønnøysund
Areal 1046.41  km²
Areal land 1003.08  km²
Areal vann 43.33  km²
Folketall 7 948 (2018)
Målform nøytral
Nettside Nettside

Brønnøy kommune er en kommuneHelgeland i Nordland som grenser i nord mot Vega og Vevelstad, i øst mot Vefsn og Grane, og i sør mot Bindal og Sømna. Kommunesenteret er byen Brønnøysund. Et annet senter er Hommelstø i Velfjorden.

Geografi

Brønnøy har en rik og variert natur, fra øyriket i vest via frodige bygder til høyfjellet i øst. I sørvest ligger fjellet Torghatten som er kommunens mest kjente landemerke. Verdens nordligste naturlig forekommende lindeskog vokser i Brønnøy, og det er boreal regnskog i Grønlidalen naturreservat.

Elver, fjorder, fjell og vatn i Brønnøy

Historie

Brønnøy fikk sin nåværende størrelse i 1977, da Sømna ble skilt ut som egen kommune.

Kystkultur

Brønnøysund fyrstasjon, Brønnøysund fyrstasjon (Østre Prestøya) og Uttorgflesa fyrstasjon ligger i kommunen.

Kjente personer fra Brønnøy kommune

Organisasjonsliv

Kystlaget Torghatten holder til i kommunen.

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Brønnøy kommune» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.