Brunkeberg kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Brunkeberg kirke
Kviteseid Brunkeberg kirke.jpg
Byggeår: 1790
Endringer: Restaurert i 1939
Kirkegård: Det er kirkegård ved kirken
Materiale: Tre

Brunkeberg kirke er en korskirke fra 1790 i Kviteseid kommune i Telemark. Byggverket er i tre og har 216 plasser.

Spesiell dåpsengel, fint krusifiks over alteret, og naive, men dramatiske bibelske motiver malt på himlingens midtparti av Aslak Nestestog i 1794.

Byggmester var Saamund Gjersund fra Morgedal. Malerarbeidet ble gjort av Aslak Nestestog fra Vinje. Døpefonten ble laget av Aasmund Saamundsen Nordgaard, som senere ble medlem av det overordentlige Storthing i 1814.

Kirken i Brunkeberg avløste en stavkirke, Bruggaberga kirkja, som var bygget omkring år 1200 og som muligens igjen hadde avløst en kirke som brant.

Galleri

Eksterne lenker

Kirker i Kviteseid kommune

Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Brunkeberg kirke» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.