Bryn (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Joh. Petersen A/S Lin og Bomullsvarefabrikk med de tre fabrikkbygningene og arbeiderboligene «Havehuset» (i øvre venstre hjørne med gavl mot fabrikken) og «Murgården» (den store hvite gården ved trikkelinjen) og Østensjøveien. Fabrikken hadde adresse til denne som nr. 51. Hovedbanen og Fagerlia i nedre høyre hjørne.

Bryn er et industri- og boligområde i Oslo. Strøket er delt mellom de tre bydelene Gamle Oslo, Alna og Østensjø, og har navn etter gården Bryn.

Industriutbygginga starta på 1800-tallet, og det var Brynsfossen i Alna – som også har hatt navnet Brynselva - som ga kraft til fabrikkene. Da Hovedbanen ble lagt gjennom området ble det også god forbindelse ned til byen. Det var en tid en privat landbruksskole på Bryn, men industrien tok etter hvert over det meste av strøket.

Det ble også en del boligbygging i tilknytning til industrien. Bryn skole ble etablert i 1900, slik at elevene ikke lenger måtte til Ulven skole. I 1930 ble skolen utvida som følge av befolkningsvekst. En faktor som bidro til økt tilflytting var åpninga av sporveislinje til Bryn i 1923 og Bryn stasjonØstensjøbanen i 1926.

Bryn senter, som åpna i 1992, er et av Oslos største kjøpesentre.

Litteratur og kilder