Burås (Bærum)
Burås var to plasser i Vestmarka, nord for Mikkelsbonn. Navnet kan stamme fra åsen i nærheten eller fra ordet bu-rås i betydningen krøttersti.
Øvre Burås
Øvre Burås, på grensen mot Lier, er nå en stor åpen plass. Plassen ble sannsynlig ryddet av finske innvandrere og var seter for Bjørum; i 1776 var den oppført som husmannsplass under Bjørum. Den siste husmannen flyttet fra stedet i 1904. Plassen ble kalt «Baron-Burås»; det forteller at baron Harald Wedel-Jarlsberg på Bærums Verk eide den, og at plassen var bra. Kjersti Burås er det mest kjente navnet fra denne del av Marka. Kjersti hadde krefter som ingen mann kunne måle seg med. En gang var hun på Bærums Verk etter en tønne rug (120 kg). Kornet tok hun på ryggen og gikk hjemover mens hun strikket på en strømpe! Rester etter flere hus er fortsatt synlig, blant annet en fin kjellermur.
Nedre Burås
Nedre Burås, lå 200 m unna, på den andre siden av grensen mot Lier.
Burås (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |