Bymuseet (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Bymuseet i Oslo»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslo bymuseum har ligget ved Frogner hovedgård siden 1909.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Bymuseet er et kulturhistorisk museum i Oslo. Hovedlokalene ligger på Frogner hovedgård i Frognerparken. og i tillegg er det utstillinger i arbeiderboliger på Sagene og Tøyen.

Museet ble grunnlagt gjennom foreningen Det Gamle Christiania den 22. desember 1905. Den første lederen var Fritz Holland, som fikk avløsning i 1912. Han ledet museet gjennom åpningen av den første utstillingen i hovedbygningen på Frogner i 1909. Siden har utstillingen blitt fornyet en rekke ganger, og i 1980-årene ble det innredet en fast byhistorisk utstilling i østfløyen. Et nytt administrasjonsbygg sto klart i 2000, og vestfløyen ble tatt i bruk til vekslende utstillinger i 2003. Ny byhistorisk utstilling ble åpnet i 2015.

Den 22. desember 2005 ble foreningen som i nøyaktig hundre år hadde eid og drevet museet, oppløst. Eiendomsretten til museet, som lenge hadde vært finansiert hovedsakelig gjennom kommunale tilskudd, ble overdratt til en stiftelse. Siden 1. januar 2006 har stiftelsen Oslo Museum hatt ansvar for det konsoliderte museet som også omfatter Teatermuseet og Interkulturelt museum.

Bymuseet har en av de største og viktigste fotosamlinger i landet. Den består av alt fra negativarkiver etter profesjonelle fotografer som Szacinski, Rude og Råger, til enkeltbilder og album fra private. Samlingen inneholder totalt bortimot en million bilder på ulike registreringsnivåer. Bymuseet er regional ansvarsinstitusjon for fotobevaring i Oslo

Eksterne lenker

Koordinater: 59.923885° N 10.702555° Ø