Claus Frimann Clasen (1894–1970)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 31. mars 1970: utsnitt av nekrolog over Claus Frimann Clasen.

Claus Frimann Dahl Clasen (født 7. juli 1894 i Kristiania, død 29. mars 1970 i Oslo) var assurandør, visedikter, underholder og radio-programleder. Han sto bak en rekke viser under pseudonymet Lyktemannen, og i mellomkrigstiden ble han landskjent for sine radiokabareter. Som assurandør var han ansatt i Storebrand i en årrekke før han etablerte sin egen assuranseforretning. Blant flere tusen viser og sanger er Clasen kanskje best kjent for barnesangen Da Lykkeliten kom til verden, som han skrev både tekst og musikk til.

Familie

Claus Frimann Dahl Clasen - gjerne kalt bare Frimann Clasen - var sønn av Wilhelm Hesselberg Clasen (1860–1914) og Emmy Dahl (1869–1943). Han ble gift i 1918 med bankfunksjonær Esther Caspari (1893–1970), ekteskapet oppløst 1923, deretter i 1923 med Ingri Kjeldsen (1897–1986), ekteskapet oppløst 1950, og i 1952 med pianist Liv Wesenberg (1902–1990). Han var far til blant andre sportskommentatoren Paal Clasen (1921-2003).

Liv og virke

Claus Frimann Clasen vokste opp i Kristiania. Etter gjennomført middelskoleeksamen var han et par år ansatt i Fr. Meyers forretning, hvor faren hadde vært disponent. I 1916 begynte han i Joh. Wesmanns Assurancebureau A/S, men allerede i 1917 begynte han hos Storebrand, hvor han ble helt til 1951. Da startet Clasen startet sitt eget forsikringsfirma sammen med sin yngste sønn; Frimann Clasen Assuranse.

Clasen begynte tidlig som humoristisk visedikter og fikk viser på trykk. I 1918 ble han engasjert som husdikter i Cabaretteateret Den Røde Lygte i Tivolihaven. På denne tiden tok han pseudonymet Lyktemannen, som han brukte siden. Han skrev også viser for andre revyteatre og sangere, som Ernst Rolf og Hansy Petra, og sang etter hvert også visene selv.

I 1925 startet Kringkastingsselskapet A/S sendinger fra Telegrafbygningen i Oslo, og Lyktemannen ble landets første humorist på radio. Sammen med pianisten Petra Hendriksen hadde han ukentlige programmer på en halv time. Etter at NRK overtok all kringkasting i 1933 fortsatte Clasen sine programmer, som besto av monologer og satiriske og humoristiske viser om aktuelle begivenheter i revytradisjon. Sammen med Petra Hendriksen, Arild Haga og andre reiste han også landet rundt på turneer.

I godt voksen alder gjennomgikk Clasen en religiøs omvendelse, og på 1950-tallet krigen avviklet han sine ukerevyer, etter en gradvis nedtrapping.

Claus Frimann Clasen var meget produktiv, i mellomkrigstiden skrev han rundt 3000 viser for radio, og i tillegg skrev han mange reklameviser, revyviser og slagertekster. Blant hans mest kjente utgivelser kan nevnes barnesangen Da Lykkeliten kom til verden, og det religiøse diktet Kjærlighetens evangelium.

Bosteder

Ved folketellingen for 1900 er Claus Frimann Clasen oppført sammen med foreldrene og en søster på adressen Torstrups gate 3 i Kristiania. Ved folketellingen for 1910 er familien oppført med Lillestuen på Bestum i Aker herred som bosted. I adresseboka for Kristiania for 1918 er Clasen oppført som kontorfullmektig i Storebrand med bostedsadresse Gabels gate 43.

I adresseboka for Oslo for 1927 er Clasen oppført som assurandør i Storebrand med bostedsadresse Hammerfestgata 19. I adresseboka samme sted for 1936 er han oppført i Villaveien 34 på Lille Frøen. I adresseboka for Oslo for 1950 er Clasen oppført i Hamneveien 20 på Vestre Holmen. I adresseboka for 1965/66 er han oppført i Vassfaret 8, i samme område.

Ettermæle

Claus Frimann Clasen er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I en usignert nekrolog over Claus Frimann Clasen i Aftenposten 31. mars 1970 ble han beskrevet slik (utdrag):

Han skrev for Ernst Rolf og andre store revykunstnere. Farten var så stor at tankene ikke alltid innhentet ordene, men humøret slo igjennom og når han opptrådte i radio ble det aldri tid til innvendinger før Lyktemannen var langt inne i neste setning med et eller annet avvæpnende rim.

Claus Frimann Clasen ble bisatt fra Vestre krematorium i Oslo 7. april 1970. Aftenposten omtalte begivenheten i sin morgenutgave dagen etter, og refererte fra Arild Hagas minnetale på vegne av Norsk Revyforfatterforening:

Haga mintes Frimann Clasen som et livsbejaende menneske, en egenartet personlighet som fikk utfolde en rik og mangfoldig virksomhet. Han eiet en stimulerende humor, kontaktskapende evne og en sjelden hjertevarme. Hans munterhet var dog dypt forankret i livets alvor.

Claus Frimann Clasen er gravlagt i familiegrav på Ullern kirkegård i Oslo.

KIlder