Coldevin (fotografer i Mosjøen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde med utsyn over Dolstad. Mosjøen skimtes øverst til venstre.
Foto: Brødr. Coldevin

Coldevin var en næringsdrivende familie og fotografer i Mosjøen. Johan Arnt Coldevin var byens første permanente fotograf. Hans sønner drev firmaet videre som Brødrene Coldevin.

Historikk

Johan Arnt Coldevin (18411903) var fra Skogn i Nord-Trøndelag. Etter et opphold i Nesna, kom han flyttende til Mosjøen, som den gangen var en ung by i vekst. Der åpnet han omkring 1870 en fotoforretning, – etter sigende den første på Helgeland. Den lå i Peter Bechs gate 2.

Da Johan Coldevin døde i 1903, ble han etterfulgt av sønnene Axel Johannes Coldevin (18711933) og Ernst Adolf Coldevin (1873-1905), og med dem ble forretningens navn forandret til Brødrene Coldevin. E. Coldevin døde allerede i 1905, og deretter drev A. Coldevin forretningen alene. Navnet på forretningen var da Axel Coldevin. Som sin far, hadde Coldevin ateliér i Hemnes og Mo, og i sommerhalvåret var han til stede på Drevjamoen for å tilby portrettfotografier i forbindelse med eksersisdagene.

Noen år senere, i 19081909, begynte Gjertin Svartvasmo i lære hos Coldevin. Han reiste deretter vekk og arbeidet hos H. Johannessen i Haugesund (svennebrev der i 1921) og Simon Engen i Trondheim. Tilbake i Mosjøen overtok han i 1924 halve forretningen og i 1931 hele. Forretningen fortsatte frem til 1960 under navnet Axel Coldevins Eftf. (Også Fotograf Coldevins Eftf. o.l. forekommer.)

Se også

Litteratur

  • Sætherskar, Johannes (1954): Det norske næringsliv : Nordland fylkesleksikon Side 538. Det norske næringslivs forlag, Bergen.
  • Første versjon av artikkelen er henta fra Preus museums register over norske fotografer.
  • Brødrene Coldevin på Digitalt museum.
  • Brødrene Coldevin på KulturNav
  • Erlandsen, Roger: Norske fotosamlinger. Utg. Ad Notam. Oslo. 1989. Digital versjonNettbiblioteket
  • Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer : fotografer og amatørfotografer i Norge frem til 1920. Utg. Universitetsbiblioteket i Bergen. 1980. Digital versjonNettbiblioteket