Det Rivertzke kompleks

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Parti fra Pontoppidans gate på Sagene, del av Det Rivertzke kompleks.
Foto: Leif-Harald Ruud (2019)

Det Rivertzke kompleks, på folkemunne kjent som «River'n», er et boligkompleks på Sagene i Oslo. Det har navn etter arkitekt Kristen Rivertz, som i 1912 på eget initiativ lot oppføre dem som rimelige arbeiderboliger i kvartalet mellom Uelands gate, Thurmanns gate, Pontoppidans gate og Stockfleths gate.

Oslo kommune og andre arkitekter mente at løsningen på problemene med forslumming og dårlige levekår i arbeiderstrøkene var eneboliger og hagebyer. Rivertz var uenig i dette, fordi han mente at det ikke ville kunne bli nok billige boliger med den løsningen.

Prinsippet for Det Rivertzke kompleks var at det skulle være godt med sol og luft, samtidig som man fikk flest mulig enheter inn på plassen. For å oppnå dette anla han gatelignende gårdsrom mellom bygningene som lamellbebyggelse, og sørget for at det var nok avstand mellom bygningene til at lys slapp inn i alle leiligheter. Leiegårdene ble oppført i fem rekker med slike gårdsrom mellom. De er bygd over tre etasjer med pussa tegl. Over dører og vinduer er det nybarokk dekor. For å skape variasjon har annenhver rekke mansardtak og høye gavler.

Kommunen måtte etter hvert gå inn med midler for å ferdigstille husene, men da det hadde kommet så langt, må fordelene med Rivertz' plan ha vært tydelige. Komplekset hadde ved ferdigstillelsen 479 leiligheter, noen med ett rom og kjøkken og andre med to rom og kjøkken. De fleste har også et grovkjøkken. Noen av leilighetene fikk egen wc, mens andre måtte dele toalett i trappeoppgangen. Senere har antall leiligheter blitt redusert noe gjennom sammenslåinger. Det er også installert wc i leiligheter som mangla dette.

Året etter sto Rivertz bak Tøyen arbeiderboliger som ble bygget etter samme prinsipper.

Galleri

Kilder

Koordinater: 59.935962° N 10.750989° Ø