Eidsberg kirke og kirkegård

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Eidsberg kirke»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidsberg kirke kalles også «Østfolddomen».
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Eidsberg kirke og Eidsberg kirkegård ligger i Eidsberg i Indre Østfold kommune, ned mot Glomma ved fylkesvei 124 (Rakkestadveien) og Grønnsundveien.

Eidsberg kirke

Eidsberg kirke er en steinkirke som stammer fra andre halvdel av 1200-tallet. Den erstattet da en tidligere kirke på stedet, som det er bare er funnet noen få steiner fra. Kirken er viet til St. Olav, som er avbildet på en steinskulptur over inngangen til kirken.

Kirken har blitt ombygget flere ganger. Tårnets østmur har brannskadede steiner, og kirken har sannsynligvis brent i middelalderen, kanskje rundt år 1420.

Etter å ha blitt solgt på auksjon i 1723 hadde kirken ulike private eiere fram til Eidsberg kommune kjøpte den i 1849. Den ble betydelig ombygget 1880-81 under ledelse av arkitekt Hjalmar Welhaven. Koret, sakristiet og østre tredjedel av skipet ble da revet, og de nye delene ble murt av moderne tegl. Kirken gikk da fra å være en langkirke til å bli en korskirke. Det ble gjennomført omfattende vedlikeholdsarbeid på 1920-tallet og 1958-1961. 19. juli 1924 omtalte Aftenposten kirken, og de vedlikeholdsarbeidene som da foregikk (utdrag):

Den vakre Eidsberg kirke er nu i en saa slet forfatning, at flere større reperationer og oppusninger er nødvendige baade utvendig og indvendig. Store stykker av kalkpussen er faldt av og hele kirken er fuld av slike "saar". ... "Østfolds dom" er Eidsberg kirke blitt kaldt, og ikke uten grund. Ti den hævder sig som en av Norges største og vakreste landskirker. ... I umindelige tider har der over Eidsberg kirke hvilt den spaadom, at den en bededag skal synke i Glommen. Derfor skal der endu være folk i bygden, som ikke tør gaa i kirken bededag.

Døpefonten er fra midten av 1200-årene, i kleberstein. Alteret er fra rundt år 1600, prekestolen fra ca. 1660.

Orgelet er levert av orgelbygger Albert Hollenbach (1850–1904) fra Neuruppin i Brandenburg i 1881. Kirken har tre kirkeklokker hvorav en er laget av Olsen Nauen klokkestøperi i 1863.

Eidsberg kirkegård

Sorenskriver Hans Conrad Thoresen er gravlagt på Eidsberg kirkegård. Hans søster Suzannah var gift med Henrik Ibsen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Eidsberg kirkegård ligger ved Eidsberg kirke. Den hadde på 1600-tallet steinmur og innganger med portoverbygg. I dag er den omgitt av torvtekket steinmur med port mot øst, nord og vest.

Kirkegården har gravkapellet fra 1932 (arkitekt Ole Stein). To middelalder-gravminner er bevart og anvendt som dørheller ved kirken. Det er også bevart enkelte støpejernskors.

Blant de gravlagte på Eidsberg kirkegård kan nevnes sorenskriver Hans Conrad Thoresen (1837 – 1905), bror til Henrik Ibsens kone, Suzannah Ibsen (som var født Suzannah Daae Thoresen). Her ligger også sogneprest i Spydeberg og Eidsberg Jacob Nicolai Wilse (1735-1801), også kjent som naturforsker og topografisk og lokalhistorisk forfatter, opphavet til Wilses gate i Oslo.

Galleri

Kilder og referanser


Koordinater: 59.519175° N 11.256996° Ø


Eksterne lenker