Eidsfoss hovedgård

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Eidsfoss hovedgård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Eidsfoss hovedgård (også skrevet Eidsfos) er en trebygning som tidligere var hovedbygningen til Eidsfoss jernverk, som ble etablert i Eidsfoss i 1697.  Bygningen ligger på et høydedrag på et eid mellom Bergsvannet og Eikeren i tidligere Hof kommune.  Hovedgården ble benyttet som bolig for verkseierne i en årrekke.

De eldste delene bevarte delene av Eidsfoss hovedgård er fra begynnelsen av 1700-tallet, men hoveddelen av bygningen slik den fremstår i dag er fra midten av 1700-tallet. Det dreier seg om et to-etasjes hus, delvis i laftet tømmer og delvis i utmurt bindingsverk med stående tømmermannspanel. 

Hovedgården er del av et helhetlig anlegg, med hage mot sør, gamle veiløp og allè ned mot Bergsvannet. Sidefløyen mot nord er nedbrent.  Hageanlegget, slik det opprinnelig var anlagt, ble betegnet som et østlandsk motstykke til det som finnes ved Baroniet i Rosendal.

Hovedbygningen ble fredet i 1923. I 1990 overtok Stiftelsen Eidsfos Hovedgård bygningen. Stiftelsen primæroppgave er å vedlikeholde anleggene og sørge for at hovedgården er et levende kulturminne. Den benyttes nå til kurs, konserter, brylluper og andre arrangementer. 

Galleri

Kilder