Lørenskog Bruk
Lørenskog Bruk var et sagbruk som først ble satt i drift fra nyttår 1911 under navnet Fjeldsrud Brug. Dette navnet ble valgt fordi bruket lå på eiendommen Fjellsrud, Marcus Thranes vei 100, der Icopal AS i 2008 har kundeservice, ordrekontor og lager. Navnet Lørenskog Bruk ble benyttet fra 1927.
Fjeldsrud Brug ble dannet som aksjeselskap av Kristiania-mennene Durban Hansen og Oscar Heiberg i 1910. De hadde kjøpt skogene på Haneborg, Fjellhamar og Luhr til uthogst, og ved nyttår 1911 kom saga i drift. Trelasten ble først hentet fra brukets egne skoger og fra gårdsskogene i bygda, men fra omkring 1917 ble det nødvendig å kjøpe trelast annetsteds. Midt i 1920-åra gikk bruket på en økonomisk smell og ble overdratt til panthaveren, som la det ned.
I 1927 ble imidlertid drifta gjenopptatt av nye eiere, og det var i denne forbindelse at bedriftens navn ble endret. Nå gikk bruket godt noen år, men etter at det i 1931 ble en del av Norsk Trelast Industri A/S i Oslo, ble Lørenskog Bruk rammet av 5–6 år med depresjon der det ikke var kontinuerlig drift. Spesielt i vintermånedene var aktiviteten liten.
I 1940 ble Lørenskog Bruk kjøpt opp av Ingeniør Thor Furuholmen, og etter en brann i 1944 ble bruket ombygd til en moderne høvleri-, sagbruks- og trelastforretning etter datidas målestokk. Under begge verdenskrigene hadde de drift på Toresplassen ved Nordre Elvåga. Bruket var i 1950-åra en av de største industribedriftene i Lørenskog i sjiktet under Fjeldhammer Brug og sysselsatte i 1950-åra opp mot 40 personer. Mesteparten av trelastleveransene gikk til boliger i Lørenskog og nabokommunene, men noe høvlet trelast ble eksportert til England og Australia. Bruket leverte også trelast til gjenoppbygginga av Nord-Troms og Finnmark etter krigen. Drifta opphørte imidlertid i 1960-åra. AS Fjeldhammer Brug (Icopal) kjøpte opp eiendommen til Lørenskog Bruk og etablerte sitt hovedlager der. Hovedlageret ble tatt i bruk i 1974, etter en lengre prosess preget av naboprotester og politisk uenighet om hvordan eiendommen skulle utnyttes.
Lørenskog Bruk er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |