Fjellanger Widerøe

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Fjellanger-Widerøe»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik Langes gate, Tromsø.
Foto: Widerøe (1969).

Fjellanger Widerøe ble startet i 1970 ved sammenslåing av oppmålingsfirmaet Fjellanger i Trondheim og fotodelen av Widerøes flyveselskap. Firmaet hadde adresse Rolfstangveien 12.

I 1934 og 1936 slo Helge Skappel og broren Vilhelm Skappel seg sammmen med brødrene Viggo og Arild Widerøe og dannet et felles flyselskap, Widerøes Flyveselskap a/s. De begynte med kommersiell flyfotografering allerede i 1935. Gjennom årene er det bygd opp et flyfotoarkiv på rundt 3 millioner opptak.

FW AS leverte flybilder fra hele Norge. På firmaet på Fornebu valgte man å selge ut Skråfotoarkivet til alle landets kommuner. Salget foregikk over en periode på over ti år. Noen få kommuner valgte å ikke kjøpe bildene, disse finnes fremdeles i firmaet i dag. I etterkant har firmaet kjøpt opp flere andre flyfotoarkiv, i tillegg til å bygge opp Fjellanger-Widerøe-arkivet. Statens kartverk (Kartverket) hadde sitt sentralarkiv for vertikalbilder plassert hos F-W på Snarøya, men dette er nå flyttet til Kartverkets hovedkontor i Hønefoss. Dette muliggjør dermed en fremtidig adgang til et viktig nasjonalt bildemateriale.

Med støtte fra Norsk kulturråd tok derfor flere offentlige fotoarkiv initiativ til en kartlegging av tilstanden til Widerøes flyfotoarkiv. Nasjonalbiblioteket har fulgt opp kartleggingen og tilbyr nå eierkommunene å overta bevaringsansvaret for originalmaterialet. Materialet vil bli digitalisert og gjort tilgjengelig for allmennheten, noe som vil gi grunnlag for videre bruk nasjonalt og lokalt.

Kilder


Annonse fra Fotograf Behrends i Indtrøndelagen 17.1. 1913.jpg Fjellanger Widerøe er basert på data fra Preus Museums registre over norske fotografer og fotografiske samlinger, som er tilgjengelig på Nasjonalbibliotekets nettsider. Artikkelen er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Fjellanger Widerøe er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.