Fjellhamar holdeplass

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Fjellhamar stasjon»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Fjellhamar holdeplass i 1962 eller 1963.

Fjellhamar holdeplass langs Hovedbanen, 16,4 km fra Oslo Sentralbanestasjon og 160 moh., ble åpnet som stoppested 22. juni 1931, etter at det noen år hadde blitt arbeidet for opprettelsen. I 1923 førte en henvendelse fra Lørenskog kommune til Norges Statsbaner og aksjeselskapet Norsk Hoved-Jernbane, som den gang drev Hovedbanen, til at det skulle bygges en undergang ved Fjellhamar av sikkerhetsmessige grunner. I 1925 ble det arrangert et folkemøte på Fjellhamar, og der ble det nedsatt en komité som skulle arbeide for at det også skulle bygges stoppested. Dette ble altså en realitet seks år etter, men ikke uten at private interessenter måtte skyte inn 25 000 kr, om lag 10 % av de beregnede utgiftene.

Stoppestedet var fra opprettelsen betjent for ekspedering av tog, reisende og gods, men har fra 1. april 1982 kun vært holdeplass. En tidligere stasjonsbygning, oppført i første halvdel av 1930-åra, er siden revet. Ny holdeplass ble bygd i 2003. Fra Fjellhamar stasjon gikk tidligere sidesporet Losbylinja og Fjeldhammer Brugs sidespor.

Kommunestyret ønsket for øvrig at holdeplassen skulle hete Hanaborg, men Arbeidsdepartementet bestemte at navnet skulle være Fjellhamar.


0230 Lorenskog komm.png Fjellhamar holdeplass er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.