Flyulykken over Bunnefjorden 1. august 1937

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Arild Widerøe førte flyet som styrtet.
Foto: Ukjent(ca. 1935).

1. august 1937 fant det sted en flyulykke over Bunnefjorden like sør for Oslo sentrum, der fem personer omkom. En av dem var Arild Widerøe, en av grunnleggerne av Widerøes Flyveselskap, en annen var ingeniøren og polarfareren Christopher Braathen.

Hendelsen

Widerøes Flyveselskap hadde fra 1933 på sommerstid drevet både rundflygninger over Oslo-området og lengre ruteflygninger med Ingierstrand bad som utgangspunkt. Ingierstrand ligger sør for Oslo, ved Bunnefjorden i Oppegård kommune, og var et mye brukt utfartsområde for badegjester fra hovedstadsområdet.

Den 1. august 1937 førte flyger Arild Widerøe et Stinson Reliant-fly en runde over Oslo med fire passasjerer, og var på vei tilbake til Ingierstrand, over fjorden utenfor Nylands verksted, da ulykken skjedde.

Vingefestet brakk, flyet gikk i spinn og ble knust mot vannflaten et par hundre meter fra kullbryggene ved Grønlia. Om bord var Arild Widerøes onkel, overlege Sofus Widerøe med sin kone, sykepleier Else Marie Brambani, og polarfareren og ingeniøren Christopher (Chris) Braathen med sin britiske kone, Molly Mullens. Alle fem omkom sannsynligvis umiddelbart.

Av de fem ble alle funnet, bortsett fra Arild Widerøe.

Undersøkelser viste at ulykken skyldtes et tretthetsbrudd som følge av konstruksjonsfeil.

Øyenvitneskildring

I følge Aftenposten var tusenvis av mennesker vitne til ulykken. I sin morgenutgave 2. august 1937 refererte avisen et av øyenvitnene:

Jeg satt med nogen bekjente på Ekebergrestauranten i det herlige solskinnsvær -- så ser vi en svær, grønn flyvemaskin komme seilende innover fjorden mot Oslo. Maskinen som fløi i stor høide, satte kurs over Piperviken, videre over Slottet og gikk derefter i en stor sving over byen. Et par minutter efter hørte vi på ny duen av den samme flyvemaskin -- der skar den med veldig fart utover igjen, over Gamlebyen, Grønlien og -- I det øyeblikk maskinen befant sig utenfor Nylands verksted, ser vi plutselig at noget løsner og faller svalende ned i sjøen.

Arild Widerøe og Christopher Braathen

Gravminne for Christopher og Molly Braathen på Nordstrand kirkegård. Begge omkom 1. august 1937 i flyulykken over Bunnefjorden.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Arild Widerøe (født 1908) var bror av Viggo Widerøe (1904-2002), og var med på å starte flyselskapet i 1933. Han var styremedlem, flyger og sjef for den tekniske tjenesten. Widerøe var også kjent for sin flygning av skadde etter det store raset ved Loenvannet i september 1936.

Widerøe ble som nevnt aldri funnet, men det ble avholdt en minnehøytidlighet i Ris kirke i Oslo 22. februar 1938.

Christopher (Chris) Braathen var født i 1895 på gården Hedenstad i Øvre Eiker i Buskerud. Han var utdannet flyingeniør, og deltok som mekaniker og altmuligmann på flere polarekspedisjoner, blant andre med Byrd, Ellsworth og Balchen på 1920- og 30-tallet.

Da han omkom, arbeidet Braathen for Det Norske Luftfartsselskap, DNL (etablert i 1933, og et av selskapene som senere fusjonerte til SAS). Han hadde også eget flysertifikat.

Ekteparet Mullens/Braathen ble bisatt fra Nordstrand kirke 6. august 1937, hvor de er gravlagt sammen på kirkegården. De etterlot seg en seks måneder gammel sønn som bar sin fars navn.

Galleri

Kilder og litteratur

Koordinater: 59.9006414° N 10.7500181° Ø