Foss skole
Foss skole (senere Foss videregående skole) ble bygd på Øvre Foss gårds grunn i 1897-1900 med adresse Steenstrups gate 20. Skolen ble bygget i årene 1897-1899, hovedbygningen i rød tegl, i historisme med innslag av nygotikk, arkitekt Balthazar Lange. Samtidig ble det oppført en gymnastikksal, ferdigstilt i 1900, i upusset tegl og samme stil som hovedbygningen. Den ble opprinnelig oppført i en etasje, men ble påbygget til to etasjer i 1935.
Skolen ble etablert på grunn av økningen i elevtallet i folkeskolen i midten av 1890-årene, og da den åpnet 24. september 1900 var den den største og dyreste skolebygning til da.
Den ble drevet som folkeskole fram til 1936, men hadde fra 1933 også middelskoleklasser. Den hadde sitt høyeste elevtall rundt 1910, med 2095 elever. Fra 1937 var den en høyere allmennskole med middelskole og gymnas.
Som for mange av de store skolebygningene i Oslo, ble også Foss inntatt av den tyske militærmakten under andre verdenskrig, men den høye og frie beliggenheten gjorde skolebygningen utsatt ved bombeangrep. Bygningen ble derfor etter bare få dager tilbakelevert til skolevirksomhet. Skolen ble da en slags samleskole for alle høyere skoler i det gamle byområdet, og 5-6 skoler hadde undervisning der samtidig.
Etter krigen ble det gjennomført flere pedagogiske forsøksordninger ved skolen som skulle øke elevenes ansvarlighet og medbestemmelse over egen skolehverdag. Foss var også en av de første skolene i landet som fikk naturfaglinje.
Våningshuset på Øvre Foss ble brukt som overlærerbolig på skolen inntil det ble revet i 1912. Vaktmesterboligen ved siden av gymsalbygningen, var et tidligere uthus på gården. I 1876 ble det ombygget til kuskebolig for Øvre Foss gård som da var direktøreiendommen ved Christiania Seildugsfabrik. Teglsteinsbygningen er oppført i sveitserstil, er i to etasjer inkludert loft og kjeller, pusset og malt utvendig.
Skolebygningen, gymsalen og vaktmesterboligen fra 1876 kommunalt listeført som vernet i Verneplan for Osloskolene 2011.
Kilder
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget. 2010. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Skolens nettsider
- Foss skole på Riksantikvarens nettsted kulturminnesok.no