Frednes (Porsgrunn)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Villa Frednes, hovedinngangen
Foto: Villafrednes (2018).

Frednes er et område i Porsgrunn, og var navnet på en tidligere herregård på Tollbodøya i Porsgrunn. Gården ble også kalt Nedre Frednes, særlig etter byggingen av gården Øvre Frednes i 1862. På eiendommen var det en tid skipsverft, skog og senere tomteområder.

Hovedbygningen på den gamle gården Frednes ble antakelig først oppført ca. 1713, av tollkontrollør Anthon Ulrik de Rohde. Gårdsanlegget var bygd som en stor en etasjes hovedbygning med fløyer og med uthusbygninger som lukket seg om en rektangulær gårdsplass. Påbyggingen av full andre etasje ble besørget i 1865 av skipsreder Christen Knudsen (1813–1888) som hadde flyttet dit med sin familie i 1855. Herregården brant ned den 20. januar 1952 og ble ikke bygd opp igjen.

Christen Knudsen, ektefellen Gurine (Guro) Aadnesdatter og deres barn, flyttet i 1862 til Øvre Frednes. Gården var senere eid og bebodd av deres etterkommere som også utvidet og moderniserte bebyggelsen. Øvre Frednes ble overtatt av Porsgrunn kommune, bebyggelsen eksisterer fortsatt.

Eiere av herregården Frednes etter de Rohde, var fra 1742 den kjente boksamleren, kanselliråd Carl Deichman og hans bror kammerråd Wilhelm Deichman som antakelig utvidet bebyggelsen. Videre var den eid av Diderich von Cappelen i Skien, og deretter av hans sønn Ulrich Fredrich von Cappelen (1770–1822) som flyttet dit med sin familie og bodde der til sin død. Gården var barndomshjemmet til bl.a. Nicolai Benjamin Cappelen, Ulrik Frederik Cappelen, Benedicte Cappelen og Jørgen Wright Cappelen.

Gården ble i 1822 kjøpt av skipsfører Mogens Thrane, og senere av tollkasserer Georg N. Crøger som i 1854 solgte den til skipsreder Christen Knudsen (far til statsminister Gunnar Knudsen). Etter Christen Knudsen ble gården eid av hans eldste sønn, skipsreder og stortingsrepresentant (Høyre) Jørgen Christian Knudsen (1843–1922), blant annet kjent kjent som eier av seilskuten «Skomvær», og deretter av dennes sønn Christen Knudsen som var fylkesfører i Telemark for Nasjonal Samling (NS) og NS-utnevnt fylkesmann under andre verdenskrig og far til Vidkun Quislings sekretær Harald Franklin Knudsen.

Den velstående skipsrederen Jørgen Christian Knudsen fikk i 1905 oppført herskapsvillaen Villa Frednes på eiendommen, tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve.

Bygningen er i en kubisk bygning, nøktern italiensk nyrenessanse med rike utsmykninger med korintisk søyleorden. Eksteriøret er bygget i massiv stein og mur med staffasje som avbilder skip og hardt vær. Interiøret har takmalerier bla. med havguden Poseidon. Villa Frednes har fungert som rederens private villa, men også vært kulturhus, selskapslokaler, galleri, maritim skole, restaurant m.m – og er nå igjen i privat eie etter å ha vært driftet av kommunen i en årrekke. Villa Frednes har adressen Øvre Frednesveg 3.

Litteratur

  • Finn C. Knudsen: Eidanger – Porsgrunn, Porsgrunn 1932, side 183-191
  • Harald Bache Bystrøm: Gatelangs i Porsgrunn, Porsgrunn 1993 side 133-137

Eksterne lenker


Koordinater: 59.13430° N 9.64203° Ø