Fredrikstad Museum

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Fredrikstad museum»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tøihuset hvor Fredrikstad museum har lokaler siden 2003

Fredrikstad Museum ble grunnlagt i 1903. Museets hovedkontor befinner seg i dag i Gamlebyen i Fredrikstad og holder til i militærets gamle lagerbygning, Tøihuset. Her flyttet museet inn sommeren 2003. I samme bygning finnes også de fast utstilling om byens og regionens historie og andre temporære utstillinger. Fra 2007 har museet også det administrative ansvar for Fotballmuseet avd. Fredrikstad som holder til i nye Fredrikstad Stadion. Videre stiller museet også ut sine kunst- og kulturhistoriske samlinger på tre andre steder. Fra 1982 har museet utgitt en årbok, kalt MindreAlv.

Slaveriet hvor museet i mange år holdt til.

Museet holdt i mange år til i Slaveriet og i mineforsvarets gamle bygninger på Isegran. Museet leier nå lokalene i Tøihuset, hvor det flyttet inn sommeren 2003 etter at bygningen hadde gjennomgått store ombygginger og restaurering etter at Forsvaret trakk seg ut i 2002.

Bygninger som forvaltes av museet

Fredrikstad Museum forvalter flere kulturhistoriske bygninger og steder i distriktet. Det er herregården Elingaard i Onsøy, Kongsten fort og Minemagasinet med maritim utstilling på Isegran. Museet leier også ut lokaler på de tre stedene.

Museets samlinger

I museets kunstsamling befinner det seg rundt 1400 arbeider innen ulike teknikker og former. Blant disse er såvel historisk som moderne kunst, fortrinnsvis av lokale kunstnere. Motivene kommer stort sett fra byen og dens omegn.

Museets har også en fotosamling som inneholder mer enn 250 000 fotografier.

Fredrikstad Museum forvalter videre tre samlinger som inneholder både male-/tegnekunst og fotografier: Arne Stangebyes samlinger, Ivar Bruu-samlingen og Sollems samling.

Ekstern lenke

Koordinater: 59.20168° N 10.95196° Ø