Frihetsstøtta på Ørje

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ørjestøtta

Frihetsstøtta på Ørje er et minnesmerke over grunnlovsvedtaket 17. mai 1814 og unionen med Sverige fra 4. november samme år. Denne støtta ble reist i 1834 etter initiativ av kanalbygger Engebret Soot med flere. Støtta er av kleberstein og står like ved veikrysset Storgata og Haldenveien.

Soot hadde følge av bonde Iver Andreassen Aarnæs og mark- og skogeieren Christian Haneborg i arbeidet med å få reist monumentet. Stein ble henta fra et klebersteinsbrudd på Solerød. Støtta har en nisje med en uthugget løvefigur. Fra begynnelsen av var det en annen løvefigur i nisjen enn den vi ser nå. Den skal ha blitt hugget ut av en mann ved navn Ole Kjøstelsen. Han skal ha vært en meget god dyrlege. Som billedhugger var han likevel ikke fullt så dyktig, og figuren skal visstnok ha hatt et utseende som vanskelig kunne minne om dyrets naturlige skikkelse. I 1884, til 50-årsdagen for dens reisning, var imidlertid en ny løve på plass. Denne var hugget ut av billedhuggeren Mathias Skeibrok. Rester av den gamle løveskikkelsen stikker imidlertid fremdeles sitt eiendom­melige hode fram på baksiden av stenen.

Innskriften på monumentet lyder:

Denne Sten er reist

Til Minde om
Friheden af den 17. Mai og
Foreningen d 4. NOVB.
1814
AF ET FRIT FOLKS
KJÆRLIGHED
TIL DETS FORFATNING.

På folkefesten ved avdukingen av monumentet hadde det møtt opp hundrevis av mennesker fra bygdene på begge sider av grensen. Engebret Soot talte til folket. Det vakte munterhet da en av tilskuerne ropte under selve avdukingen: «Er det en sau – eller kanskje en hund det der på toppen!»

Litteratur

  • Almuevennen, Følgeblad nr. 18, 4. mai 1892.
  • Einar Diesen: Aremark og Ømark : en prestegjeldsbeskrivelse, 1909.
  • Arnt-Erik Selliaas: «17. maiminnesmerker i Norge» i Lokalhistorisk magasin nr. 1/2013


Bauta 17. mai 1864 Frognerseteren utsnitt.jpg Vi på lokalhistoriewiki.no er i ferd med å skrive artikler om 17. maiminnesmerker rundt om i landet. Vi oppfordrer historielag og enkeltpersoner til å bidra til å bli med på denne dugnaden fram mot tohundreårsjubileet for Grunnloven i 2014. Vi ønsker både bilder og tekst om minnesmerkene.
Flere artikler og bilder finner du i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.4803° N 11.6597° Ø