Frimurerlogen (Trondheim)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Trondhjem. Frimurerlogen.
Foto: Mittet & Co.

Frimurerlogen i Trondheim ble oppført 1899–1902 i Kongens gate 3, og innviet i 1902 av Oscar II. Arkitektene var Karl Martin Norum og Johan Christensen, samt at Axel Guldahl d.e. var ansvarlig for interiøret.

Den første losjen underlagt Den norske Frimurerorden i Trondheim ble grunnlagt i 1882 under navnet Frimurerlogen Nordlyset. Den var først underlagt St. Olaus til den Hvite Leopard i Kristiania, men ble i 1883 en selvstendig losje. Dette var ikke den aller første frimurerlosjen i byen, for i 1881 ble St. Olaf til Det Gjenreiste Tempel grunnlagt som del av Storlosjen Polarstjernen. Denne fikk i 1947 inn i Den norske Frimurerorden.

Mot slutten av 1800-tallet sto frimureriet sterkt nok i trønderhovedstaden til at man kunne bygge en større losjebygning. Hovedinitiativtaker var Adolf Øien, som ble formann i byggekomiteen. Tomta der Ny-Altona hadde stått ble kjøpt inn, og kommunen bisto med lånegaranti. Kong Oscar II, som var stormester for frimureren i Norge og Sverige, godkjente byggeplanene.

Fra 1902 til 1934 leide Trondheim Børs lokaler i losjebygningen, med inngang fra parken mot Vår Frue kirke. Deretter tok Bøndernes Bank over lokalene.

Under andre verdenskrig var bygningen beslaglagt av tyskerne.

Litteratur og kilder