Fårikål

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fårikål med løs pepper.

Fårikål er en rett laget av fårekjøtt, hodekål og hel sort pepper som kokes sammen inntil kjøttet er helt mørt. Den serveres normalt med kokte poteter, med eller uten smeltet smør.

Fårikål regnes gjerne som en av de mest tradisjonsrike norske retter. Selve navnet har en dansk klang, da får er en form som ikke har dype røtter i norske dialekter. Arne Garborg kalte retten for «lam-i-kål». Retten følger også et mønster man finner mange steder i verden, med sesongens slakt tilberedt sammen med sesongens grønnsaker. Man finner blant annet den brasilianske Carne no tacho com couve, der eneste forskjell er at det tilsettes litt bacon, rødvin og allehånde, og en variant fra Bangladesh der eneste forskjell er at man presser sitron over retten. Like fullt ble fårikålen kåret til Norges nasjonalrett av Nitimens lyttere i 1991.

Man finner enkelte lokale forskjeller i grunnoppskriften. Noen steder, spesielt nordpå, strør man mel lagene av kål slik at sausen tykner. Det er også variasjoner i forhold til pepperet; noen legger det i en duk eller kapsel, mens andre lar det flyte fritt med påfølgende risiko for en sterk opplevelse.

Retten er særlig knyttet til slaktetiden på høsten. Tidligere var det da man hadde ferskt saue- og lammekjøtt, mens det nå er den tiden på året hvor prisen er lavest på slikt kjøtt.