Gabriel Kirsebom Kielland (1796–1854)
Gabriel Kirsebom Kielland, født 26. januar 1796 i Stavanger, død 20. april 1854 i Lyngdal var en prest og misjonsleder. Han var blant annet med på å stifte Det norske Missionsselskab i 1842 og den første norske Israelmisjonsforening med navnet Israels venner, begge i Stavanger.
I 1816 begynte han å studere teologi ved Det kgl. Frederiks Universitet i Christiania. Han bodde da en periode sammen med Søren Daniel Schiøtz og sammen fikk de kontakt med herrnhutermenigheten i hovedstaden under Niels Johannes Holms ledelse. I 1823 ble han tatt opp i menigheten.
Han ble cand.theol. i 1824, og samme år ble han presteordinert og utnevnt til sogneprest til Finnøy. Samme år ble han gift med Susanna Sophie Catharina Gustava Blom, grunnlegger av den første kvinnemisjonsforeningen. De hadde kjent hverandre siden ungdomsårene, og det var han som fikk henne interessert i et religiøst liv. Blant deres ni barn var arkitekt Gustav Blom Kielland (1832–1910) og ordfører i Skedsmo Hjalmar Christian Kielland (1834–1927).
Finnøy var et av de minste prestekallene på den tiden, og han ble her til 1837. I 1827/1828 brøt det ut vekkelse i sognet, og Kielland begynte å holde møter hjemme på prestegården. Biskop Johan Storm Munch i Kristiansand forbød ham dette, og kalte det kjetterisk. Men da Mathias Sigwardt overtok som biskop i 1832 fikk han igjen tillatelse til dette da han forsvarte seg med forkynnelsen og læren var i samsvar med kirkens bekjennelsesskrifter.
I 1837 reiste familien til Lyngdal, men han opprettholdt kontakten med sine venner blant herrnhuterne i Stavanger og dette miljøet. Dette ble også utgangspunktet for stiftelsen av den aller første misjonsforeningen i 1826, og sammen med Schiøtz stiftet Kielland herrnutermenigheten i Stavanger. I Lyngdal stiftet Kielland misjonsforeninger i alle tre sogn hvor han hadde ansvaret. Allerede i 1837, første året han var der, stiftet han Lyngdal Avholdsforening, og han var en pådriver for å få reist ny kirke.
Han ble boende i Lyngdal til sin død, 58 år gammel.