Geble Pedersøn

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Geble Pedersøns segl og navnetrekk.

Geble Pedersøn (født rundt 1490, død 1557) var fra 1537 superintendent (biskop) i Bergen. Geble kom fra Teista i Herøy, hvor både faren og moren var bønder med adelig bakgrunn. Han studerte blant annet i Tyskland.

Etter reformasjonen var Geble Pedersøn en av de sju første superintendentene som ble utnevnt av Christian III og ordinert av den tyske reformatoren Johannes Bugernhagen.[1] Før utnevnelsen var han erkediakon, og hadde blant annet ansvaret for Munkeliv kloster. Som superintendent bosatte han seg i Gråbrødreklosteret. Dette fungerte som embetsbolig inntil Anders Foss flytta da han fikk krav om å sette i stand den altfor store bygningen.

Han regnes sammen med Absalon Pederssøn Beyer som sentral i utviklinga av Bergen domkapitel som kulturinstitusjon.[2] En noe spesiell forbindelse mellom Geble Pedersøn og Beyer er at sistnevntes kone Anne Pedersdotter senere ble anklaget for å ha drept biskop Geble for at hennes mann skulle kunne overta embetet. Anklagen kom i forbindelse med hekseprosessen mot henne i 1590, og ser ikke ut til å ha vært et tema i den første saken mot henne i 1570. Det er ingen grunn til å tro at anklagen hadde rot i virkeligheten.

Referanser

  1. Biskop i Norsk historisk leksikon.
  2. Domkapitel i Norsk historisk leksikon.

Litteratur

  • Gilje, Nils: Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beyer - en historie om magi og trolldom i Bergen på 1500-tallet. Utg. Fagbokforlaget. 2003. ISBN 978-82-450-1054-1.
  • Jakobsen, M. 1922. Alstahaug Kanikgjeld eller nu Hatfjelddalen, Vefsen, Tjøtta, Alstahaug, Herø, Nesne, Hemnes, Mo sognekald : En historisk statistisk beskrivelse efter originale utrykte og trykte kilder fra de ældste tider indtil MDCCCCXIV (1914) Mosjøen: eget forlag. Digital versjonNettbiblioteket Side 46.
Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!