Georg Gunnerød

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Georg og Marie Gunnerød
Foto: Røisli/Digitalt Museum

Georg Gunnerød (født 6. januar 1857, død 1937) var gardbruker og landhandler både på Kraby i Østre Toten kommune og i Vestre Toten kommune. Han var født i Våler i Østfold, men flyttet i 1878 til Toten, der også broren Johan Olsen Gunnerød bodde. Han bodde resten av livet på Toten.

Oppvekst og åndelig oppvåkning

Foreldrene var Ole Andersen Gunnerød (1821-1867) og Anne Aronsdatter Gunnerød (1818-1895). Han hadde totalt seks søsken, hvorav fem vokste opp. Etter konfirmasjonen dro han til Moss, der han gikk i snekkerlære hos snekker Wennersten i litt over tre år. Da måtte han gi seg av helsemessige årsaker. Mens han var i Moss opplevde han et åndelig gjennombrudd, blant annet under innflytelse av prestene Munch og Wettergren.

Da han var 21 år gammel i 1878 flyttet han til Østre Toten. Her ble han grepet av en inderlig lengsel etter å forkynne for sine nye sambygdinger, kan man lese i jubileumsomtalen da han ble 75 år. Han holdt blant annet oppbyggelsesmøter og var god til å synge.

Ekteskap og barn

Han giftet seg med Marie Eriksen (1850) fra Aaserud i Kolbu i 1882. Da de giftet seg bodde Georg på Dragerbakken (Dragerenga) på Raufoss. Marie og Georg fikk disse barna:

  • Ole Natanael (1883 - 1964)
  • Erik Jonathan (1885 - 1974)
  • Aksel Aron (1887 - døde tidlig)
  • Aksel Aron (1889 - 1973)
  • Gerda Marie (1894 - 1960)

Møtevirksomhet og verv

I 1881 reiste Georg både oppover Valdresbygdene og over på Vestlandet for å holde møter. Han traff flere kjente haugianere på disse reisene. Hans forkynnelse var sterkt preget av den Lutherske bekjennelse og den Haugianske ånd.

Da den første norske totalavholdsforening ble stiftet på Toten var Georg Gunnerød formann. Han hadde fortsatt medlemskap der da han fylte 75 år.

I mai 1885 var det en ugift handelsbetjent ved navn Georg Gunnerød som ble oppgitt som far til en nyfødt gutt i Kristiania. Moren var tjenestepiken Antonette Hansen, og det står at Georg Gunnerød benektet farskapet. Det kan ikke sies med sikkerhet at dette var samme Georg Gunnerød, men det er så langt ikke mulig å finne noen andre med samme navn på samme tid.

Østre Toten

I folketellinga i 1891 bodde familien på Vallevold. Der var Georg gardbruker og snekker for egen regning. I 1894 flyttet familien til Østre Toten der han virket som gardbruker og landhandler på stedet Damstokken. Senere bygget de opp bruket Gunnerød på Kraby.

På Østre Toten var han med på stiftelsen av Østre Toten Indremisjonsforening, der han senere også var formann. Han fikk ellers i gang en søndagsskole, som han holdt gående i mange år.

I 75-årsomtalen sto det at «Hans hjem har alltid vært åpent for de mange reisende arbeidere i Herrens vingård, som i løpet av mere enn 50 år flittig har benyttet sig av gjestfriheten.»

Eina

Kona Marie døde i 1917, men han giftet seg igjen i 1918 med Marie Hermanrud (1873). I folketellinga i 1920 bodde de på garden Hermanrud på Eina.

Han bodde på Eina til han døde i 1937. Alderdom var oppgitt som dødsårsak.

Kilder og litteratur