Gimlemoen (ekserserplass)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Soldater på Gimlemoen i 1925. Gunnar O. Gjerden står i midten, til venstre for hanm står Odd P. Byklum, og til høyre Dreng Å. Tveiten – alle tre fra Bykle.
Foto: Ukjent / Tore K. Mosdøls samling

Gimlemoen er en tidligere ekserserplass og militærleir på Lund i Kristiansand kommune. Den har navn etter gården Gimle, som eide grunnen.

Plassen ble oppretta i 1863, da Adolph Arenfeldt leide ut mellom 500 og 600 dekar grunn på Gimle til Hæren. I 1894 kjøpte militæret omkring 30 dekar, og ei offisersmesse ble flytta fra den nedlagte ekserserplassen Grimsmoen. Samme år ble det gjennomført en øvelse med omkring 1200 soldater, og i de neste åra ble bygningsmassen utvida. I 1899 ble området betydelig større, da 2000 dekar av Sødalsmyra ble ekspropriert. Senere ble det foretatt andre eiendomskjøp, slik at Gimlemoen på sitt største omfatta omkring 7000 dekar, hvorav omkring 400 til indre leir.

I 1911 tok Infanteriregiment 7 (Agder infanteriregiment) i bruk Gimlemoen som øvingsplass, og det ble også oppretta underoffisersskole der. Området ble så gradvis bygd ut fram til andre verdenskrig. Under okkupasjonen ble leiren overtatt av Wehrmacht, som bygde ut i stor stil. Den 14. oktober 1940 ble Tollef Lomeland henretta av tyskerne på Gimlemoen. Dette var den andre henrettelsen vi kjenner til under krigen.

Etter krigen ble Gimlemoen brukt av forskjellige avdelinger. Blant annet var Befalskolen for infanteriet i Sør-Norge (BSIS) der fra 1947 til 1963. I 1980 flytta Befalskolens øverste avdeling (BSØA) fra Heistadmoen til Gimlemoen, og hele leiren ble oppgradert. I 1984 ble BSØA nedlagt, og i stedet kom Krigsskolen Gimlemoen. Dermed fulgte flere nybygg, det siste av dem i 1989. I 1995 ble så Krigsskolen Gimlemoen nedlagt, og med det ble all militær aktivitet på moen nedlagt.

Etter nedleggelsen tok Statsbygg over bygningsmassen, som etter omfattende om- og utbygging har blitt campus for Universitetet i Agder. Vegen som går gjennom universitetsområdet har fått navnet Gimlemoen.

Litteratur