Gjelleråsmarka

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fritidseiendommen Solfeng i Gjelleråsmarka ble oppført i mellomkrigstiden.
Foto: Leif-Harald Ruud (2021).

Gjelleråsmarka er et lite skogsområde på grensen mellom bydel Stovner i Oslo og kommunene Nittedal og Lillestrøm. Marka er avgrenset av Trondheimsveien i nord, bebyggelsen på Gjelleråsen og Stovner i vest og sørvest, og E6 i sørøst/øst. Det er tilrettelagt turvei- og løypeforbindelse mellom Gjelleråsmarka og Lillomarka.

Området regnes i dag som en del av Oslomarka. Det forholdsvis lette turterrenget, med oppkjørte lysløyper om vinteren, ble særdeles attraktivt etter den massive utbyggingen av Stovner og Vestli i 1960- og 1970-årene. Tilgjengeligheten på østsiden ble langt enklere etter at Forsvaret avviklet sin virksomhet på Lahaugmoen. Via en undergang kan turgåere og skiløpere dessuten ta seg til skogsområdet på motsatt side av E6, som fram til begynnelsen av 1960-årene hang sammen med Gjelleråsmarka.

Omkring 250 meter øst for Tokerud skole i Inga Bjørnsons vei ligger Lia skisenter og serveringsstedet Liastua, som er åpen for lett servering i helgene. Derfra fører en 260 meter lang steintrapp, «Liabratten», opp til utsiktspunktet Gubbero. Den ble laget av fire sherpaer fra Nepal i 2018, og består av 333 steintrinn. Steintrappa følger unnarennet til den største av Liabakkene, tre hoppbakker som lå her tidligere.

Den Trondhjemske Kongevei går gjennom Gjelleråsmarka fra Stovner til Lahaugmoen, og langs denne finner vi et av landets eldste eksempler på varsling langs norske veier. På toppen av et særdeles smalt parti er det nemlig plassert en liten bjelle som veifarende vestover skulle ringe med for å signalisere at de var på vei.

Eksterne lenker


Koordinater: 59.9674535° N 10.949715° Ø