Gokstadskipet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gokstadskipet slik det står i VikingskipshusetBygdøy i Oslo i dag.
Foto: Olve Utne

Gokstadskipet er et vikingskip som ble funnet i forbindelse med utgravninga av en stor gravhaug på gården Gokstad i Sandeherred, senere Sandar og nå en del av Sandefjord kommune, i 1880. Skipet er utstilt på Vikingskipshuset på Bygdøy.

Skjelettrestene

I skipet fant man en del knokler etter den personen som var gravlagt i haugen. Disse ble lagt ned i haugen igjen ved en seremoni i 1929, men i 2007 ble de igjen gravd opp slik at de kunne bli gjenstand for nye undersøkelser med moderne metoder. Høvdingen i Gokstadhaugen har gjerne blitt identifisert med sagaskikkelsen Olav Geirstadalv, som ifølge Snorre var bror av Harald Hårfagres far Halvdan Svarte. De nye undersøkelsene tyder på at det ikke kan være tilfelle. Høvdingen skal være død omkring år 900, han var i 40-årsalderen, og skader på knoklene tyder på at han etter alt å dømme ble drept i nærkamp.

Hjem til Vestfold?

De siste åra har det vært en debatt om hvorvidt Gokstadskipet og Osebergskipet bør flyttes «hjem» til Vestfold. En del politikere og lokalhistorisk interesserte i Vestfold har ivret for det, men foreløpig ser det ikke ut til å bli tilfelle. Et av argumentene mot flytting, er at skipene ikke vil tåle den medfarten flyttinga vil innebære.

Bildegalleri

Koordinater: 59.9049475° N 10.6844276° Ø