Eiksmarka kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Grinilund kirke)
Hopp til navigering Hopp til søk

Hei på deg! Denne siden heter Eiksmarka kirke

Eiksmarka kirke
Grinilund kirke.jpg
Foto: Jan-Tore Egge (2014).
Byggeår: 1959
Endringer: 2013-2014
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Oslo
Prosti: Bærum
Fellesråd: Bærum
Sokn: Eiksmarka
Grinilund kirke før ombyggingen.
Foto: H. Finstad

Eiksmarka kirke i Grinilunden 10 i Bærum er kirke for Eiksmarka menighet. Kirken ble tatt i bruk i 1959, men etter en større ombygging ble den gjenåpnet i mars 2014. 1. desember 2018 skiftet den navn fra Grinilund kirke til Eiksmarka kirke.

Den tidligere kirken

Den opprinnelige Grinilund kirke var en arbeidskirke, reist i betong, lettbetong og tre, med 286 sitteplasser, to møterom, hobbyrom, kjøkken og kontor. Arkitekt Jahn H. Jahnsen.

Grinilund menighetshus ble brukt til regelmessige gudstjenester våren 1959. 6. september 1959 ble menighetshuset vigslet av biskop Johannes Smemo. Etter det ble menighetshuset oftest omtalt som Grinilund kapell, først i 1976 ble det offisielt godkjent som kirke.

På alteret stod et trekors på hvit mur med tre kornaks og vinranker. Bildet var skåret ut av Marie Vigeland, som også laget prekestolsutskjæringen. Døpefonten hadde en enkel trefot til dåpsfatet, og øvrig utsmykning omfattet så vel tekstiler som kirkesølv. Pipeorgelet fra 1968 var bygd av Vestres Orgelfabrik. De to kirkeklokkene fra Olsen Nauen klokkestøperi har inskripsjonen «Av Guds nåde» og «Til Guds ære».

Dagens kirke

Kirken er kledd utvendig med sibirsk lerk og har innvendig flater med lyst treverk, glass og noe tegl.

Altertavlen ble laget av Tor Lindrupsen i 2016. Kirken har et 32 stemmers digitalorgel av merket Johannus Monarke Bach Invention.[1]

Friluftsgudstjeneste ved Grinilund kirke 2005.
Foto: Gry Cath Wold

Referanser

Kilder og litteratur


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Eiksmarka kirke er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.

Koordinater: 59.9490062° N 10.6228191° Ø