Håkon Håkonssons saga

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Håkon Håkonssons saga (Hákonar saga Hákonarsonar, Hákonar saga gamla) er en saga forfattet av Sturla Þorðarson på bestilling fra Magnus Lagabøte. Den omhandler Magnus' far, Håkon IV Håkonsson, og dekker hele hans liv fra unnfangelsen i 1203 til hans død i 1263. Det er en svært detaljert saga, som med sine dramatiske avsnitt og skaldekvad også har en litterær verdi. Sagaen er en viktig kilde til kunnskap om perioden, en tid da borgerkrigstida ebba ut etter mer enn hundre års kamp om kongemakta, da Norgesveldet nådde sin største utstrekning og da høymiddelalderens kongedømme nådde sitt høyepunkt.

I likhet med andre sagaer må Håkon Håkonssons saga behandles med varsomhet når den brukes som kilde. Det skinner tidvis igjennom politiske hensyn, og andre steder kan dette ligger mer skjult. Beretningen om Håkons fødsel og barndom er svært detaljert, men man må spørre seg om dette skyldes at hele historien faktisk var overlevert, eller om det ble skrevet for at det ikke skulle være et fnugg av tvil om hans byrd og rett.

Det sagaen er spesielt sterk på som kilde er at den gir et veldig nærgående bilde av livet og personene i perioden den omhandler. Selv om personligheten til de enkelte kan være noe fortegnet, gir den om ikke annet et bilde av idealene.

Kilder

Eksterne lenker

  • Sturla Þorðarson: Håkon Håkonssons saga. Overs. Anne Holtsmark. Utg. Aschehoug. Oslo. 1964. Digital versjonNettbiblioteket (norsk oversettelse)