Høvikodden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kalvøya i forgrunnen, med Høvikodden i bakgrunnen.
Foto: AB-leksikon

Høvikodden er et område og en eiendom i Bærum, sør for Blommenholm og sørvest for Høvik. Høviksholmen, som eiendommen tidligere var kalt, var på 294 mål. Den var i 1853 utsett til å huse den kommende Sjøkrigsskolen, etter påtrykk fra Sjøforsvarets overkommando og Marinedepartementet. Stortinget gikk imot dette, noe som førte til at Sjøkrigsskolen ble opprettet i Horten.

I 1875 var Hans Pettersen Øverland eier. Da han døde i 1884, overtok broren Petter Pettersen Øverland driften av Øverland gård, mens Hans' datter ble boende på Høvikodden til hun døde 1921. Hun opprettet legatet «Hans Øverland og Hustrus Minde», hvor formålet var å opprette «et hjem for eldre Bærumsfolk som tidligere har sett bedre dager». Resultatet ble at kommunen kjøpte Ekeberg gård, hvor hovedbygningen ble omgjort til aldershjem. Petter Øverland testamenterte Høvikodden til Selskabet for Norges Vel. Bærum kommune ervervet området i 1901.

I 1961 opprettet kunstløperen Sonja Henie og skipsreder Niels Onstad en stiftelse som omfattet 110 private malerier, Sonja Henies samlede premiesamling, samt midler til drift og bygging av Henie Onstad Kunstsenter. Tomt ble gitt av Bærum kommune. Sonja Henie og Niels Onstad er gravlagt i privat urnegrav like ved kunstsenteret. I 1976 ga Henie Onstad-stiftelsen en større pengegave til opprettelsen av Henie Onstad seniorsenter, i samarbeid med kommunen.

Høvikodden ble valgt til Bærums 1000-års sted i 1999.

Største bedrift i området er Det norske Veritas.

Se også


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Høvikodden er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.