Hamar Bryggeri

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hamar bryggeri»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Deler av det tidligere bryggerianlegget på Hamar i 2016
Foto: Jan-Tore Egge
Arbeidere og funksjonærer ved Hamar Bryggeri.

Hamar Bryggeri var i drift fra 1857 til 1992. Bryggerigata har navn etter bedriften.

Bryggeriet ble etablert som et interessentselskap bestående av handelsborgere i Hamar by, og byggingen tok til i 1856. I 1857 sto bryggeribygningen ferdig, inntil da Hamars største byggverk. Høye byggekostnader, nedgangstider og hard lokal konkurranse gjorde at bryggeriet slet tungt økonomisk de første årene og gikk konkurs i 1868. Det ble imidlertid kjøpt opp samme år av eierne av Vang Ølbryggeri, Andreas Sæhlie og Wilhelmine Todderud samt Gunerius Flakstad, som var bryggerimester ved Vang Ølbryggeri. Disse dannet et aksjeselskap med like parter hver. Bedriften var siden privateid.

Gunerius Flakstad var bryggerimester og forretningsfører ved bryggeriet. Mange konkurrerende bryggerier og hard lokal priskonkurranse førte Hamar Bryggeri ut på eksportmarkedet alt tidlig på 1870-tallet. Øleksportmarkedet var så og si hele verden, og Hamar-ølet hadde et godt navn og deltok ved en rekke internasjonale utstillinger. Produksjonen i 1876 var på minst 753 000 liter øl, men eksporten avtok på 1880-tallet. Den lokale konkurransen avtok etter hvert som mindre bryggerier ble kjøpt opp. I 1899 ble Elverum Bryggeri en del av bedriften, men ble drevet som en selvstendig enhet med eget regnskap. Bryggingen her tok slutt i 1934, og all ølproduksjon ble overført til Hamar Bryggeri. Elverum Bryggeris mineralvannsfabrikasjon ble nedlagt i 1953. 1900-tallet var preget av rasjonaliseringer, produktutvikling, tekniske forbedringer og bygningsmessige utvidelser, og driften gikk godt.

I 1987 ble bryggerienes markedsmonopoler opphevet, og konkurransen med de store bryggeriene ble raskt merkbar. For å styrke sin posisjon i markedet, fusjonerte bryggeriet i 1987 med Løiten Brænderi. I 1988 ble bryggeriet kjøpt opp av Nora Industrier, og var siden en del av Ringnes Bryggeri. Ølproduksjonen tok slutt i 1991 og mineralvannsproduksjonen i 1992. Bygningene fungerte deretter noen år som lager for Ringnes Bryggeri.

Arkivmateriale etter bryggeriet oppbevares ved Statsarkivet i Hamar. 22. juni 2017, 160 år etter at bedriften startet opp, ble Hamar Bryggeris Venner stiftet.

Kilder og litteratur