Hildur Charlotte Tande

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Hildur Charlotte Tande (født 30. april 1934) i Vågå er forfatter.

Hildur Charlotte Tande levde alle barneåra og mesteparten av ungdomsåra i Vågå, men familien flyttet en del på grunn av farens arbeide. Hun var 6 år og bodde høyt oppe i Søre Lien da krigen kom. Barneskolen gikk hun på Sagodden skole, hos lærer Jon Galde i Søre Lien i Lom.

Familien flyttet til Lesja , der faren arbeidet på Aura sag og høvleri, og som 11-åring, da krigen var slutt, flyttet de hjem til Vågå. Hennes siste skoleår var på Tyssand hos lærer Nils Sveinung Herkedal.

Da hun var 17 år jobbet hun på tre høyfjellshotell. Hun serverte på et hotell på Nordseter og det føltes stort å få servere Kong Harald, daværende Kronprins, med sitt følge en gang de var på besøk. På [[Krossbu høyfjellshotell og Jotunheimen Fjellstue var hun værelsespike. Hun spilte trekkspill; både torader og femrader og underholdt på hotellene der hun arbeidet.

Etterhvert begynte hun å male, helst naturalisme, men da hun giftet seg og fikk barn ble denne hobbyen lagt på hylla. Til slutt ble det skriving som ble hovedinteressen. Hun har skrevet ganske mye i landets aviser, mest om kultur og i 2007 kom boka hennes Måneskinn og grøt ut.

Bibliografi

  • Måneskinn og grøt: Anekdoter om «ekte» gudbrandsdøler. Norsk Folkeminnelag/Aschehoug & Co., 2007.


Kilder

  • Opplysninger fra Hildur Charlotte Tande (2020)

Se også