Hjelpesamtale:Personlige minner (retningslinjer)
Det kan også være verd å merke seg punkt §1.5, §2.1 og §4.13 – 15 fra Vær Varsom-plakaten
- §1.5 Det er pressens oppgave å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.
- §2.1 Den ansvarlige redaktør har det personlige og fulle ansvar for mediets innhold.
- §4.13 Feilaktige opplysninger skal rettes og eventuelt beklages snarest mulig.
- §4.14 De som utsettes for sterke beskyldninger skal såvidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.
- §4.15 De som er blitt utsatt for angrep skal snarest mulig få adgang til tilsvar, med mindre angrep og kritikk inngår som ledd i en løpende meningsutveksling. Ha som krav at tilsvaret er av rimelig omfang, holder seg til saken og har en anstendig form. Tilsvar kan nektes dersom den berørte part, uten saklig grunn, har avvist tilbud om samtidig imøtegåelse i samme spørsmål. Tilsvar og debattinnlegg skal ikke utstyres med redaksjonell, polemisk replikk.
I en wiki opptrer vi uten noen ansvarlig redaktør, slik §2.1 viser til, hver enkelt skribent er sin egen redaktør. For å unngå å spre ansvaret så betyr det at skribenten selv må håndtere hele prosessen frem til låsing av artikkelen eller det aktuelle stoffet. Det må ikke være slik at andre påtar seg ansvaret for påstander en skribent legger ut som er uetterrettelige eller feilaktige.
Dette får direkte anvendelse om en beretning låses ned for korreksjoner og feilretting dermed hindres, slik §4.13 – 15 viser til. En person behøver ikke engang være identifisert i beretningen, vedkommende kan være omtalt på en slik måte at han eller hun kan identifiseres. Jeg tror ikke muligheten for tilsvar på diskusjonssiden vil bli akseptert som god nok om noen har skrevet noe som oppfattes som problematisk.
Jeg mener dette får direkte anvendelse når noe er låst ned for redigering. Dermed blokkeres muligheten for å komme med tilsvar, og jeg tviler sterkt på at diskusjonssiden vil bli oppfattet som god nok hvis §4.15 kommer til anvendelse. Når noe stoff kan finnes ved å følge en lenke så er stoffet publisert. Det er neppe mulig å argumentere for at stoffet bare er litt publisert. Enten er stoffet publisert eller så er det ikke publisert.
På grunn av §1.5 bør vi være særskilt oppmerksom på disse forholdene og løse de på en god måte før det skapes en situasjon hvor det begås et overtramp og metodens mangler blir åpenbare.
Se også Soge:Sitat og Soge:Beskyttet side. — John Erling Blad (Jeblad) 17. mar 2008 kl. 10:55 (CET)
Begynn en diskusjon om siden «Hjelp:Personlige minner (retningslinjer)»
Diskusjonssider er der man diskuterer hvordan innholdet på lokalhistoriewiki.no kan bli så bra som mulig. Du kan bruke denne siden for å begynne en diskusjon med andre om hvordan Hjelp:Personlige minner (retningslinjer) kan forbedres.