Hole prestegård (Hole gnr. 224/1)
Hole prestegård har adresse Prestegårdsveien 113 på Røyse i Hole kommune, og har tradisjoner tilbake til 1200-tallet. Det er avvik mellom kildene om når dagens hovedbygning opprinnelig ble oppført: Opplysningsvesenets fond antyder tidlig 1800-tall, mens bygdeboka opplyser at den ble oppført like etter at den gamle presteboligen brant ned til grunnen i 1720. Huset ble i alle fall ytterligere oppusset i 1880-årene, og fikk da det utseendet det har i dag. Presteboligen er fredet sammen med et stabbur og en driftsbygning.
Gården het Hole allerede før den ble prestegård, og har etter alt å dømme gitt navn til både stedet og kommunen. Den ble antakelig ryddet noen få hundre år før vår tidsregning, men først i 1330 er gården nevnt i en skriftlig kilde. Takket være dette brevet er Sira Jon den første presten vi kjenner navnet på, likeledes er også en «Haldor klokker» omtalt i samme dokument. Fram til omkring 1560 var Hole kapellani under Norderhov, og først i 1575 er det dokumentert at en sogneprest residerte på Hole prestegård.
Mange av de prestene som bodde på Hole, drev jorda selv. Andre valgte å knytte til seg forpaktere eller gårdsbestyrere. Først fra 1869 later det til at forpakterordningen ble formalisert slik vi kjenner den i dag, og 14. april det året inngikk Johannes Olsen Onsaker fem års kontrakt med daværende sogneprest Bugge om å forpakte gården.
På det meste har sju–åtte husmannsplasser vært underlagt prestegården.
Kilder
- Opplysningsvesenets fond: Hole prestebolig
- Gudmund bakke: Hole bygdebok bind III - Bygda og folket. Bosettingshistorie på Røyse (Holefjerdingen). Utgitt av Hole kommune 2009