Holmenkollen Park hotell

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Holmenkollen Park hotell, ved siden av Holmenkollbakken i Oslo. Den gamle sanatoriebygningen i dragestil (bildet) er en del av dagens hotell.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Holmenkollen Park hotell (Scandic Holmenkollen Park) er et hotell og konferansesenter med adresse Kongeveien 26 i bydel Vestre Aker i Oslo, nær Holmenkollbakken.

Hotellet ble opprinnelig oppført som Holmenkollen Sanatorium i 1894. I 1914 ble sanatoriet omgjort til vanlig hotell. Den gamle hovedbygningen i dragestil er tegnet av Balthazar Lange, og regnes som et av hovedverkene i norsk dragestil. På taket angis årstallet 1894 i spiret.

Sanatoriet ble omgjort til hotell i 1914 etter at nabobygningen, Holmenkollen Turisthotel (også i dragestil), brant ned dette året. Dette hotellet lå der parkeringsplassen foran VM-huset fra 1982 ligger. Hotellet bar etter 1914 navnet Holmenkollen Turisthotel og Sanatorium, selv om det ikke lenger var et sanatorium i betydningen «sykehus».

Under andre verdenskrig hadde det tyske flyvåpenet Luftwaffe sitt hovedkvarter på hotellet og brukte det i tilknytning til Holmenkollen leir som ble anlagt i fjellet rett bak hotellet. Etter frigjøringen ble både hotellet og leiren benyttet av de allierte styrkene, og deretter til innlosjering av hjemløse familier. Etter en lengre oppussings- og ombyggingsperiode åpnet hotellet på nytt for publikum 10. mai 1948, som Holmenkollen Turisthotell.

I 1982, til ski-VM i Oslo, ble den opprinnelige sanatoriebygningen ominnredet, en tilføyd fløy ble revet og en ny fløy påbygd. Ombygningn ble anført av arkitekt Hans Gabriel Finne, også kallet Tommy Finne. I forbindelse med denne ombyggingen fikk hotellet navnet Holmenkollen Park Hotel. Hotellet er eid av Eiendomsspar og Rica Eiendom, og driftes av Scandic-kjeden og markedsføres under navnet Scandic Holmenkollen Park.

Et konferansesenter på hotellet (Sagahallen) ble åpnet i 1991 (arkitekter Tommy Finne og Preben Holst).

Hotellet stengte under korona-pandemien og eierne gjennomførte, i samarbeid med Scandic, en omfattende renovering som pågikk frem til 16. juni 2022, hvor hotellet åpnet med nye romkomsepter og ombygde fellesområder, restaurant og basseng. Dragebygget, det gamle sanatorium, gjenåpnet i september 2022, tilbakeført til å være hotellrom og inneholder flotte suiter i en blanding av moderne stil og klassisk dragestil. Fasaden er tilbakeført til de originale farger, dyp brun og marine-blå.

Galleri

Kilder og referanser


Koordinater: 59.96274° N 10.66315° Ø