Hosle (Bærum)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Hosle (strøk i østre Bærum)»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Småhusbebyggelse i Elgefaret på Hosle i Bærum.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).
Bjarne Skaus vei på Hosle med Holmenkollåsen og Tryvannshøgda i det fjerne.
Foto: Leif-Harald Ruud (2023).

Hosle er et boligstrøk sentralt i østre Bærum, med navn etter Hosle gård.

Strøket Hosle betegner omtrent området avgrenset mot Haslum skole og Furu i sørvest, mot Griniveien og Haug gård i nordvest, Nordveien/Lønnås mot Østerås i nordøst, Nadderud i sør og inkluderer i dag også området Eikeli (opprinnelig husmannsplass under Grav gård) i sørøst, sør til Nadderudveien.

Det er fortsatt gårdsdrift på Søndre Hosle gård, mot Griniveien og Haug spesialskole (opprettet 1971), mens Vestre Hosle og Østre Hosle gårder ble utparsellert til husbebyggelse etter 1945.

Strøket domineres av villabebyggelse, hovedsakelig fra 1960- og 1970-årene, men også lavblokker rundt Hosle senter og i Øygardveien/Ørneveien, og et stort antall rekkehusfelt. Furu huseierforening med Selvaaghus (terrasseblokker og rekkehus) er fra 1980.

Eikeli videregående skole 1960, Eikeli skole 1962, Hosle skoleSvinebergjordet 1966, Hosletoppen skole på grunnen til husmannsplassene Bråten og Hosletoppen 1975. Lønnås bo- og behandlingssenter 1991. Stubberud skogpark ble vernet i 1929 og danner sammen med friområdet Sauejordet mot Haug gård et samlet grøntområde sør for Griniveien.

Grav og Voll Idrettslag ble stiftet i 1947 og endret navn til Bæring, senere sammenslått med Hosletoppen Idrettslag og i 2007 også Øvrevoll Ballklubb.

Vellene i området er og har vært Hosle vel, Furubakken vel 1945 i sørvest samt det oppløste Eikeli vel 1963–1985.

Reguleringsplaner

Kalkbrennerveien

Reguleringsplan for «sydøstre del» ble vedtatt i 1962. Planen gjaldt det traktformede området mellom Hosleveien og Magnus Blikstads vei opp mot Hosle-gårdenes jorder. Området var på 282 mål og skulle inneholde 265 boliger med omtrent 1000 innbyggere.

  • Planen besto av to stort sett parallelle veier fra Magnus Blikstads vei og sørvestover: vei 698, Rytterfaret, og vei 699, Kalkbrennerveien.
  • Sistnevnte skulle deles i to hvorav den ene delen ble Kalkbrennerlia og den andre skrånet ned mot Rytterfaret.
  • I enden av Rytterfaret ble det anlagt en tverrvei, Limsteinveien. Fra denne skulle det stikke ut en sløyfe, Tyristubben, som egentlig skulle være kontinuerlig, men som endte opp som blindvei.
  • Til sist inneholdt planen bensinstasjon i krysset Hosleveien–Øygardveien, og bak denne fire lavblokker i en stikkvei kalt Revesporet.
  • Planen inneholdt to områder som ikke var avsatt til boliger. Det ene var et friområde bak blokkene i Revesporet med turvei opp til Hoslebakken, Stabæk IFs hoppbakke i Kalkbrennerveien. Nord for denne igjen var det avsatt «Tomt for offentlig bebyggelse» helt opp til Bispeveien. Hoppbakken ble fjernet og området på 1980-tallet tatt til veien Hoslebakken med husnummerering 1–41, som også la beslag på det aller meste av tomta «for offentlig bebyggelse». På det som var igjen av denne tomta ligger i dag de to kunstgressbanene Hoslebanen.

Hosletoppen

I 1979 ble Forslag til reguleringsplan for omregulering av et område langs Hosletoppen vei mellom Hosletoppen skole og Griniveien, gnr. 21, bnr. 39 m.fl. lagt ut til offentlig gjennomsyn. Først i januar 1982 ble planen politisk vedtatt i noe endret form.

  • Planen innebar å øke antallet boliger i veien Hosletoppen, og føre veien nordover til Griniveien med et nytt veikryss. Veien og de nye boligene ville omkranse utearealene på Hosletoppen skole i vest og sør, og spise seg litt inn på disse.
  • Kommunestyret vraket veikrysset med Griniveien slik at Hosletoppen vei verken møter den eller Berta Bråtens vei.
  • Boligene som kom opp etter denne reguleringsplanen har adressene Hosletoppen 9–64. Enkelte tomter ble ubebygde.

Kilder

  • «Styre og stell i Bærum», Asker og Bærums Budstikke 7. desember 1979 (med kart); «38 boliger også på omregulert Hosle-felt», Aftenposten Aften 5. september 1980; «Ingen forlengelse av Hosletoppen vei», Asker og Bærums Budstikke 29. januar 1982


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Hosle (Bærum) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.


Kilder

  • «Nytt stort areal i Hoslemarka reguleres til bebyggelse», Asker og Bærums Budstikke 9. mars 1962