Hurdal Sparebank

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skilt fra Hurdal Sparebank, som en periode hadde åpent mandag og fredag.

Hurdal Sparebank, HurdalRomerike, ble oppretta i 1843 og var dermed en av de første sparebankene i landet. Sammen med blant annet sparebankene i nabobygdene på Øvre Romerike gikk banken i 1975 inn i Oslo og Akershus Sparebank. Den ble nedlagt 28. juni 2002.

Opprettelsen av banken ble godkjent ved kongelig resolusjon av 28. juni 1843[1]. Resolusjonen forteller at godkjenninga skjer i overensstemmelse med plan vedtatt 15. april 1843. Bakgrunnen for opprettelsen var at det i 1842 ble åpna for å bruke midler fra den tvungne kornmagasineringa til å etablere en sparebank. Kornmagasiner hadde blitt oppretta i alle prestegjeld etter uåret 1812, men tretti år senere hadde man ikke lenger samme behov for denne beredskapen. I Hurdal hadde magasinet lagra og utlånt korn til en verdi av 4240 kroner, som ble bankens startkapital.

Sparebanken måtte gjennom en del vanskelige år. Dessverre er ikke forhandlingsprotokoller fra før 1861 bevart, så man mangler kilder for mye av den tidlige historien, men en del er kjent. Lånerne var stort sett fra små kår, og mange fikk betalingsproblemer. Det var ikke mye å hente inn gjennom sikkerheten de hadde stilt for lånene, og dermed måtte banken avskrive mye som tap. Flere innkjøp gjort av banken endte også i tap, blant annet overtagelsen av Lundeby teglverk. Halvparten av verket ble kjøpt i 1869, og resten i 1878. I rundt femten år drev så banken teglverket, uten at det kom noen fortjeneste ut av det. Til slutt ble verket solgt med tap.

Bankens første lokaler var i et skolehus på Strømmen. I 1878 kjøpte Hurdal Sparebank et nytt lokale, og fram til 1895 ble dette brukt både av banken og av herredsstyret. Banken fikk ingen kompensasjon for møtevirksomheten i huset. I 1895 fikk banken nye lokaler i herredshuset, hvor den holdt til fram til eget bygg sto klart i 1941.

Referanser

  1. Se Love og Anordninger B.10, s. 739

Kilder og litteratur