Husmannsmonumentet på Steinberg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Husmannsmonumentet på Steinberg.
Foto: Torveig Dahl (2005).
Husmannsmonumentet på Steinberg, fotografert i 2012.

Husmannsmonumentet på Steinberg i Vestre Toten er en skulptur som den 19. juni 1977 ble avduket på husmannsplassen Haugsbakken, og siden ble flyttet til amtmannsgården Steinberg. Den er i lys granitt, utformet av Erik Tandberg og hugget av J. Johannessens Steinhuggeri med utgangspunkt i en gipsskulptur, og kostet 141 000 kroner. Finansieringen kom via Norsk Kulturråd, Totenkommunene, næringslivet og private. Monumentet har også blitt en del av 1.mai-markeringen på Toten, der det legges ned blomsterkrans.

Oppføring

Det var Henry Gimle som overfor Toten Museum fremmet ideen om et monument, en hyllest til husmannen og erkjennelse av dennes betydning for jordbruket. Det var en selvfølge at et slikt monument skulle stå på museet som allerede hadde tatt vare på husmannsplassen Haugsbakken. Monumentkomiteen fikk medlemmer fra begge Totenkommunene, Henry Gimle, Paul Grinvoll, Einar Roland, Sverre Hansen, Ole Gaarder, Rudolf Bråten, Per Skjølås og Pål Gihle. Komiteen etablerte et samarbeid med Erik Tandberg fra Dokka som laget flere utkast. Valget ble en ung husmannsfamilie bestående av unge og staute mennesker, han alvorlig og bestemt og hun ferm og kjærlig. Bronseplaten på sokkelen forteller at monumentet er reist i takknemlighet til husmannsfolket og til deres ære.

Flytting

Det ble etter hvert bygget en bestyrerbolig og driftenhet på Stenberg. Dette bygget skulle dessuten være hjertet i landskapsmuseet i flg. museumsplanen av 1967. For at flere mennesker skulle få glede av husmannsmonumentet ble dette flyttet og satt opp på haugen mellom «Kontorbygget» og parkeringsplassene. Husmannen og hans familie er nå snudd på sin sokkel mot veien og trafikken. De står der ikke med lua i hånda, men møter med åpent ansikt det pulserende liv som «fær» etter veien.

Litteratur og kilder

  • Haraldsen, Tom H. Borse: "Husmannsmonumentet" i Årbok for Mjøsmuseet 2009, s. 59-61. Han bygger blant annet på:
    • Asheim, Vidar: "Kulturlandskapsmuseet", i TOTN 1981
    • Gjestrum, John Aage: "Steinberg – Museum i 50 år" i TOTN 1981; "Landskapet på vestsida av Mjøsa 1837–1987: Toten–Vardal–Biri Snertingdal–Gjøvik" (1987)
    • Sivesind, Johannes: "Utbygningsplan for Toten Museum", upublisert
    • Stigum, Hilmar og Visted, Kristoffer: "Vår gamle bondekultur" (1971)
    • Toten Museum: "Husmannsmonumentet på Toten Museum" (1977)
  • Arkiv T-A-00044, Komiteen for husmannsmonumentet, Mjøsmuseet AS