Jacob Coning
Jacob Coning (født 1648 i Haag, død 16. juli 1724 i København) var en nederlandskfødt maler som slo seg ned i København, og som malte både i Danmark og i Norge. Hans bilder fra Norge, som er svært detaljerte og trolig svært nøyaktige, har vært en viktig kilde til granskning av utviklinga av de steder og bygninger som er avbilda.
Coning reiste fra Amsterdam til København i 1676, og vår kunnskap om hans liv begynner først da. Tidligere mente man at han var invitert av kongen, men det var ikke tilfelle. Malerlauget i København mente han trengte seg inn på deres enemerker, og sendte en klage til kongen, som resulterte i at han fikk bevilling som fri kunstner i 1677; altså kom den kongelige godkjenninga først i ettertid. Rundt 1680 begynte han å male på slottet i København, og han ble gift med ei kvinne som var kammerpike hos dronningen.
I 1686 reiste han til Nederland for en kort periode, og etter dette oppholdt han seg bare i Danmark-Norge. I 1690 ble han borger i København.
Han hadde bare ett opphold i Norge, som begynte i 1698 og endte i 1699. Christian V hadde i 1685 besøkt Norge, og Conings oppdrag var å male prospekter fra stedene kongen besøkte. Han gjorde grundige skisser i Norge, og malte også ferdig noen av prospektene her. De første var klare i 1698, mens de siste prospektene ble malt i 1702. Det ble laget to serier. Den ene er fortsatt samla, og er på Fredriksberg Slot i Danmark. Den andre skal opprinnelig ha vært innfelt i veggene på Rotvold ved Trondheim, men har siden blitt delt opp. Prospekter fra denne serien finnes i flere norske museer. Motivene er fra Halden, Fredrikstad, Svinesund, Sarpsfossen, Sponvika, Christiania og Akershus slott og festning. Flere av skissene er bevart i Statens Museum for Kunst i København. Coning fikk 600 riksdaler som betaling for dette. Han har blitt omtalt som hoffmaler ettersom han hadde dette oppdraget, men det finnes ikke skriftlig dokumentasjon på at han hadde noen slik utnevnelse.
Tidligere trodde man at Coning også var i Norge fra 1704 til 1705. Årsaken til dette er at i en minnebok fra den danske maleren Nicolai Christian Moritz finnes en tegning med motiv fra Norge fra 1705 signert «J.H. Køning». Coning skrev navnet sitt på en rekke måter, og man trodde lenge det var han som sto bak, men det viser seg at det nok er Johan Herman Konings signatur. Det finnes også en nedtegning om en episode på et vertshus i Christiania den 7. desember 1704, der det nevnes en «Koning Kontrafeier» som var involvert. Kontrafeier er en betegnelse som godt kunne brukes om Coning; det betyr en håndverksmaler i motsetning til en kunstmaler, og ble gjerne brukt om personer som malte portretter og realistiske landskap. Det viste seg så at i kirkeboka til den tyske reformerte kirke i København figurerer Jacob Coning som fadder i en barnedåp den 5. desember 1704. Denne identifiseringa er sikker, og han kan ikke ha vært i Christiania bare to dager senere. I og med at vi nå må anta av Johan Herman Koning var i Norge i 1705 er det trolig han som var på vertshuset i desember 1704 også. Enkelte portretter og dekorasjonsbilder som har vært tilskrevet Coning i perioden 1704–1705 har derfor måttet bli vurdert på nytt. Dette gjelder blant annet flere veggmalerier på gården Frogn ved Drøbak.
Coning tjente nok en del på sine bilder, blant annet på oppdraget i Norge, men han slet økonomisk. Flere ganger søkte han kongen om å få lodde ut bilder. Etter 1700 drev han mest med reparasjon og forgylling av rammer. I 1701 søkte Coning sammen med fem andre kunstnere om å få stille seg som beskyttere av et akademi, eller en «regulierte societet» som de kalte det. Dette var noe nytt i Danmark, og søknaden ble ikke innvilga. Økonomien ble stadig dårligere, og i 1719 måtte Coning auksjonere bort sine gjenværende bilder. Han ble så boende på Den Reformerte Menighets fattighus resten av sitt liv. I 1720 hadde han sitt siste større oppdrag, et portrett av Peter Wessel Tordenskiold.
Verker i Norge
- Oslo bymuseum har seks malte prospekter og ett usignert portrett.
- Fredrikstad kommune eier ett malt prospekt (tidligere i Oslo bymuseum).
- Norsk Folkemuseum har ett malt prospekt.
- Nasjonalgalleriet har tre malterier og en akvarell.
- Borgarsyssel Museum i Sarpsborg har ett prospekt.
- Drammens museum har to usignerte portretter tilskrevet Coning.
- Holmestrand gamle kirke har to usignerte portretter tilskrevet Coning.
Se også
- .
Litteratur
- Bjerke, Øyvind Storm: Jacob Coning i Norsk kunstnerleksikon.