Jan Eggum

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Jan Eggum fotografert etter en opptreden i Tønsberg i mars 2013.
Foto: Stig Rune Pedersen

Jan Eggum (født 8. desember 1951 i Bergen) er visesanger, komponist og tekstforfatter. Han er særlig kjent for sine melankolske viser, og som en av Gitarkameratene.

Slekt og familie

Han er sønn av baker Norvald Eggum (1914–1999) og Martha Eggum (1915–1997).

Eggum var noen år samboer med Kari Anne Michaelsen (f. 1958), og de fikk dattera Frida Eggum Michaelsen.

I slutten av 1990-åra ble Eggum samboer med musikeren Kaia Huuse (f. 1974), og de fikk to barn sammen. Forholdet tok slutt i 2014.[1]

I 2012/2013 var Jan Eggum med i en episode av serien Hvem tror du at du er?, som utforska slekta til kjente personer. Hovedfokuset var på hans oldefar Lars Petter Blomberg (f. 1834), som kom til Norge fra Gotland og som etablerte seg som garver og buntmaker i Bergen. Under hans besøk på Gotland kom det fram at hans tipp-tipp-tipp-tipp-tippoldefar Johan Bahr var komponist og organist i Visby kirke på 1600-tallet.

Liv

Jan Eggum vokste opp i Bergen. Han begynte med musikk i tenåra, og i 1969 ble han med i popgruppa Dixie sammen med Rune Larsen og Helge Nilsen. I 1970 ble han med i progrock-bandet Finkelsen, og fra 1971 opptrådte han som soloartist på Askeladden i Bergen. Året etter deltok han på en visefestival i Haugesund, og ble dermed kjent også utafor Bergen. Det ble laget et fjernsynsprogram med hans viser, og Brian Hudson inviterte ham til London for å starte en internasjonal karriere.

Det engelske publikumet falt ikke for Eggum, og i 1974 var han tilbake i Norge og begynte å spille inn låter. Han fikk kontrakt med CBS i 1975, og debuterte med plata Jan Eggum. Det kom fem plater i løpet av de neste fem åra. Fra 1981 begynte han å gi ut gjennom andre selskap, og etterhvert ble han en av de ledende artistene hos plateselskapet Grappa.

Eggum har gjennom sin karriere lagt stor vekt på turne- og konsertvirksomhet, både alene og sammen med andre. I Gitarkameratene opptrådte han fra 1988 sammen med Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen. Andre han har vært på turne med er Gunnar Bjelland, jazzgruppa Cutting Edge og Kenneth Sivertsen. Han har også skrevet en musikkserie, Ingemar og Korven, for NRKs programserie Halvsju og kirkeforestillinga Dans med oss Gud.

Gjennom hele sin karriere har Eggum turnert aktivt. Han har etablert seg som en av Norges fremste konsertartister, og har turnert både alene, med forskjellige musikerkonstellasjoner, og som medlem av gruppen Gitarkameratene, sammen med Lillebjørn Nilsen, Øystein Sunde og Halvdan Sivertsen. Denne gruppen med fire av landets fremste visesangere ble etter dannelsen 1988 raskt en av Norges mest populære, både på plate og i konsert. De har sammen laget to plater, og en rekke forestillinger, konsertturneer og fjernsynsprogram.

Som nevnt er Eggum kjent for sine melankolske tekster. Men hans tekster har ofte både humor og brodd; i starten ble han ofte sett på som en protestsanger, og gjennom hele hans karriere har sangene inneholdt kommentarer om samfunnsforhold. Han har vært en forkjemper for å bruke norsk språk i musikken, og hans sang «Gjort noe med det» ble i 1993 ble første videoen med norsk tekst som ble vist på MTV.

Jan Eggum har mottatt to Spellemannspriser for egne plater, en sammen med Gitarkameratene og en for tekst og musikk til Wenche Myhres plate Wenche. Han mottok i 2011 Spellemannsprisens hederspris. I 2005 fikk han Norsk Artistforbunds ærespris, og i 2012 kom han med i Rockheim Hall of Fame.

Referanser

Litteratur og kilder