Jar kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Jar kirke i Bærum.
Foto: Stig Rune Pedersen (2014)

Jar kirke, Wedel Jarlsbergs vei 20 i Bærum, er kirke for Jar menighet. Det er en langkirke med høyt, bratt tak. Den ble innviet palmesøndag 26. mars 1961 av biskop Johannes Smemo. Arkitekt for kirken var Peer Qvam (1911-1977), med Øyolv Borgersrud som hovedentreprenør.

Kirketomten som tidligere het Jordbærhaugen ble kjøpt 1936, arkitektkonkurransen ble avholdt 1938, men på grunn av krig og byggerestriksjoner ble byggingen først satt i gang i 1958.

Kirken har 460 sitteplasser. Hovedinngangen er i østgavlen, og vestre del av rommet er korparti. En lav fløy med birom forbinder kirkens vestre del med menighetssalen, som ligger nord for kirken. På veggen over alteret er en glassmosaikk utført av Sigurd Winge.

Kirken ligger i kupert terreng. Området rundt kirken er parkmessig behandlet; det ble tidligere brukt av en menighetsbarnehage.

Kirken har et frittstående klokketårn (støpul) nær hovedinngangen, med to kirkeklokker fra Olsen Nauen klokkestøperi.


Om innvielsen av Jar kirke i 1961

Faksimile fra Aftenposten 27. mars 1961: Utsnitt av artikkel om innvielsen av Jar kirke dagen før.

I sin morgenutgave 27. mars 1961 omtalte Aftenposten innvielsen av Jar kirke dagen før (utdrag):

Gårsdagen ble en stor høytidelighet, idet den nye, prektige Jar kirke ble innviet av biskop, dr. Johannes Smemo, assistert av prostiets prester. Det imponerende og vakre gudshus gir et mektig inntrykk, særlig interiøret med de vel avstemte farger. Men så har da kirken kostet over tre millioner kroner. Jar kirke, som rummer 5 a 600 sitteplasser, var fullt besatt da prosten i Asker og Bærum, L. J. Danbolt, innledet den høytidlige handling med en tale fra kordøren. ... Etter prekenen tok biskopen plass foran alteret og leste alterbokens høytidlige vigselserklæring, mens de assisterende prester knelte ved alterringen og menigheten ble stående. ... Etter postludiet overleverte byggekomiteens formann, byråsjef S. S. Schye, kirken til ordføreren i Bærum, driftsingeniør Johs. Haugerud og til formann i Haslum menighetsråd, direktør Jakob Modalsli.

Galleri

Kilder og referanser