Johan Christian Collett

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Christian Collett er gravlagt på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Johan Christian Collett (født 23. juli 1817, død 29. april 1895) var amtmann i Christians amt fra 1854 til 1859. Han var først fullmektig, senere byråsjef i Finans-, handels- og tolldepartementet, deretter byråsjef og etter hvert ekspedisjonssekretær i Departementet for det Indre. Fra 1843 til utnevnelsen som amtmann var Collett medredaktør av Departements-Tidende.

Han var den første amtmannen som bodde i Lillehammer, som var amtets eneste by til Gjøvik ble grunnlagt i 1861. Da Lauritz Weidemann gikk av i 1851, henvendte formannskapet i Lillehammer seg til Indredepartementet, for at det skulle forplikte amtmannen til å bo i byen. Weidemann hadde bodd på garden SteinbergToten. Formannskapet argumenterte med at Lillehammer var amtets eneste kjøpstad, at byen lå midt i amtet og at den var endepunktet for dampskipstrafikken på Mjøsa, og i tillegg holdt amtsformannskapet sine møter i byen.

Departementet ga Lillehammer medhold, og i 1854 flytta Collett inn i Wiesegården, et av de mest standsmessige husa i kjøpstaden. Også Colletts etterfølger, Christian Jensen, bodde der.

Kilder og litteratur

  • Feiring, Trond: Lillehammer og Fåbergs historie 2 : Byen og bygda. Materiell vekst og kulturell blomstring, Lillehammer 2004, s. 115.

Eksterne lenker