K. Kværner
Firmaet K. Kværner var i mange år et personlig firma med Kristian Kværner som eier. Etter Kristian Kværners død i 1966 gikk firmaet over til å bli et familieaksjeselskap. Kristian Kværner var født i Røyken, men vokste opp på gården Holen i Ullensaker. Han reiste til Amerika i 1907 og ble ansatt i trelastforretningen St. Hillaire Retail Lumber & Co i Grand Forks i Nord –Dakota. Her arbeidet han i 5 år og lærte trelastbransjen til bunns.
Senere ble han fabrikkbestyrer i F. W. Henriksens Trælasthandel, Høvleri og kassefabrikk på Grønlands Torv i Oslo. Her arbeidet det 30 mann på høvleriet og 50 på kassefabrikken. I 1919 ble høvleriet herjet av brann og ikke bygde opp igjen. I 1924 leide Kristian Kværner og kontorsjef Anton Delphin de gjenværende deler av tomta. Det var vanskelige tider, men forretningen greide seg gjennom depresjonstiden.
I 1934 ble K Kværner eneeier. Han ønsket å etablere seg på Kløfta og hadde kjøpt tomter inntil jernbanesporet i 1920, 1928 og 1929. Materialer var skaffet gjennom kjøp av lagre som skulle rives på Grønlands Torg. Brukte maskiner ble kjøpt inn fra samme område. Kristoffer Holum og Ole Jacob Holum var sammen med Harald Willersrud sentrale i oppbyggingen av sag og høvleri. Dette var i årene 1933/34. Bedriftens navn ble K.Kværner, høvleri og kassefabrikk. Kristoffer Holum ble første sagmester og Hans Lerengen høvelmester. Trelasten ble i stor grad sendt til utsalget og kassefabrikken i Oslo. Det var ikke lett for firmaet utover i 30 åra. Men selskapet som hadde startet med 3 mann var snart oppe i 20 årsverk.
1966–94 Familiebedriften K Kværner
K. Kværner har det meste av tiden vært eid av familien. Fra 1947 kom K. Kværners sønner, Ivar og Sverre, sterkere med i drifta. Ivar hadde ansvaret for salgsavdelingen og utsalget i Bekkegata i Oslo og ble senere disponent i firmaet. Sverre E. var bruksbestyrer med ansvar for tømmerkjøp, sagbruk og høvleri. Han ble også leder og styreleder for selskapet. Ivars sønn Jan- Kristian ble ansatt 11. august 1969 på trelastkontoret. Han har vært både salgssjef, nestleder og leder i selskapet.
På 60 og 70 tallet ble firmaet utviklet til en total byggevareleverandør. Man var også tidlig ute med beiset kledning og ferdigkappet panel. Kværner overtok og drev en periode Sverre Knutsens jernvarebutikk på Kløfta. Deretter flyttet man avdelingen til Kløfta Butikksenter.
Alt av verdi brant ned i en omfattende brann i 1976. Selskapet var ikke avbruddsforsikret, så det ble en krevende tid. Lokale leverandører støttet opp. Viktige samarbeidspartnere var Norges Brannkasse arkitekt Asmund Jakobsen, Agathon Borgen, Bygg og Anleggsservice Gjermå E-verk.
Listverk og kjedetilknytning
På 80 og 90 tallet ble bedriften en betydelig produsent av listverk med levering til andre trelastutsalg og byggevarehus. Butikk og byggevarer fikk også større plass og man søkte kjedetilknytning, først i Fagjernkjeden, seinere i Jernia Bygg og til slutt Byggmakker.
Ved årsskiftet 2010/2011 blir selskapet, på tross av gode resultater og solid økonomi, solgt til Stangeskovene. Eierne var samlet av den oppfatning av dette vil styrke selskapet og innebære en videreføring av den langsiktige bedriftskulturen 4 generasjoner hadde stått for. I ettertid har Stangeskovene kjøpt Hemnes Tre og lagt denne listeenheten under K.Kværner Industri. Selskapet er i dag splittet opp i to ulike selskaper: byggevarebedriften Stangeskovene Kværner som ledes av Kjell Disenbroen og listeprodusenten K.Kværner industri som ledes av Kåre Knudsen. Eiendomsselskapet eies og driftes fortsatt av familien Kværner.