Kabelvåg

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kabelvåg.
Foto: Ukjent, fra Nasjonalbiblioteket.
Kabelvåg gamle kirke og prestegård.
Foto: Marcelia Hammer
Statue av kong Øystein Magnusson i betong (1935), tegnet av Harald Sund og utført av Arthur Gustavson.

Kabelvåg er et tettsted i Vågan kommune i Nordland. Det er det eldste fiskeværet i Lofoten, og var tidligere også det største. Det er drøyt 1700 innbygggere i tettstedet (2012).

Stedsnavnets første ledd er kapell, som kan vise til en kirke som kong Øystein Magnusson (regjerte 1103–1128) lot reise der. Det andre leddet er våg, 'fjordbukt'.

Som det går fram over har det altså vært aktivitet i Kabelvåg siden middelalderen. Etter svartedauden opplevde stedet en tilbakegang, etter å ha vært en veldig viktig eksporthavn for tørrfisk og den viktigste havna for skreifisket. På 1600- og 1700-tallet begynte Kabelvåg så smått å vokse igjen, og i 1762 fikk stedet det første gjestgiveriet i Lofoten. Innen slutten av 1800-tallet var det urban bebyggelse i Kabelvåg. Motoriseringa av fiskeflåten førte til en ny nedgangstid. Ettersom det nå var lettere for fiskeflåten å gå inn til Svolvær tok det stedet over mye av Kabelvågs rolle for fisket, og i 1918 ble Svolvær bykommune. Da Svolvær så i 1964 ble slått sammen med Vågan ble mesteparten av administrasjonen flytta til Svolvær.

I nyere tid har Kabelvåg fått en del industri, særlig verksteds- og fiskeforedlingsindustri. Kystverket har en vedlikeholdsavdeling der. Det er også videregående skole og folkehøgskole.

Lofotkatedralen fra 1898 står i Kabelvåg. Der finner man også Lofotmuseet, som har lofotfisket og væreiertida som sitt fagområdet. Det er noe eldre bebyggelse, men branner i 1991 og 1992 ødela flere eldre bygg.

Kilder

Koordinater: 68.21065° N 14.47556° Ø