Kampen politivakt

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Oppstilling av mannskapene og deres familier utenfor politivakta på Kampen. Kirken i bakgrunnen.
Foto: Oslo Museum (1894).
Bøgata sett sørover med bygningen til den tidligere politivakta til venstre
Foto: Stig Rune Pedersen (2012).

Kampen politivakt, opprinnelig navn. Kampen Politivagt, ble etablert umiddelbart etter byutvidelsen i 1878 i en nybygget murgård i Normannsgata 44, den gang nr. 9e.

Byggherren var en baker som opprinnelig hadde planer om å bo i huset og drive bakeri i kjelleren. Da det ikke ble noe av, ble den politivakt i stedet og staten kjøpte bygningen i 1880.

Politivakten

Politivakten på Kampen var det første som kom på plass etter av Kristiania by hadde overtatt ansvaret for dette området. Allerede året før byutvidelsen, ble det i september 1877 annonsert etter lokaler som kunne leies til politistasjoner.

Etter en omfattende debatt om de geografiske ansvarsområdene, og særlig om fordelingen av mannskaper lokalt og tropper med ridende politi sentralt, vedtok byens representantskap 25. oktober samme år at det skulle opprettes fem nye politivakter i byen. I tillegg på Kampen var dette:

Politivaktene skulle bestå av en betjent og tre overkonstabler og lokalene skulle ha minst fire til fem værelser og kjøkken med det som kalles utvendige bekvemmeligheter og to enkle rom i sidebygning til arrest.

Bejentene og konstablene bodde på vakten sammen med sine familier.

Senere bruk

Politivakta ble lagt ned i 1904 og flyttet til og slått sammen med Vålerenga som ble oppgradert til stasjon i 1909.

Bygningen var deretter postkontor og boliger fram til 1928, og deretter benyttet til diverse virksomheter, som boliger, boktrykkeri, arkitektkontor, Kampen kunstbarnehage og Galleri Bastian. Den er kommunalt listeført som verneverdig.

Kilder


Koordinater: 59.91157° N 10.78150° Ø