Karl Ditlef Olsen
Karl Ditlef Olsen (født 5. juni 1911 i Lillestrøm, død samme sted 24. september 1977) var kunstmaler. Han vokste opp i Øysteinsgate 16 sammen med sju søsken, og han bodde i Lillestrøm hele livet. Han var selvlært og brukte kunstnernavnet Ditlef, maleriene ble signert med K. Ditlef og han gikk under navnet Karl Ditlef.
Karl Ditlef var gift med Ingeborg Margrethe Hansen Ringstad (1916-1953) fra Eidskog. Hun døde i barselseng 1953. De fikk seks barn. Fra et tidligere forhold hadde han en sønn. Familien bodde flere år i en av tyskerbrakkene, den såkalte Vaktstua, på Volla i Lillestrøm. Han giftet seg på nytt med Margit Larsen (f. 1918) som også var fra Eidskog.
Predikant, fiskehandler og skraphandler
19 år gammel ble han pinsevenn, og han grunnla menigheten Bethel på gården By i Rælingen. Han ble predikant, og var også omreisende predikant en tid. På kort tid hadde menigheten 40 medlemmer.
Etter hvert som barna kom, måtte han spe på inntekta med annet arbeid. Han drev en tid som fiskehandler med egen fiskebil og senere som skraphandler.
Kunstmalinga begynte på Kongsvinger
En gang på 30-tallet reiste Karl Ditlef til Kongsvinger for å prøve ut sitt kunstnertalent. Der kjøpte han malerutstyr og begynte å male landskapsbilder. Etter tre måneder med intens maling hadde han solgt alle maleriene. De ble solgt etter hvert som de ble ferdig, og det fikk han til å stole på sitt talent. Nå ble han sikker på at han ville livnære seg av malerkunsten.
Han kunne male mange malerier om dagen, og det meste var 11 på en dag. Han solgte dem etter hvert han mente de var ferdig, og ofte før malingen var tørr. Derfor kan en på noen av maleriene se at oljemalingen flyter litt ut.
At han ble kritisert av en kunstnerkollega, som hadde mange usolgte malerier, gikk ikke inn på han. «Du er `ke no`kunstner, du Ditlef», uttrykte kollegaen. Kjapp i replikken som han alltid var, og med stor sans for humor, svarte han: «Nei, det er nok riktig det. Men forskjellen på deg og meg er at folk kjøper bildene mine.»
I de ca. 30 årene han malte, var produksjonen stor og salget stort. Det måtte stor produksjon til for å brødfø familien, for han var kjent for å selge bildene altfor billig.
Hva malte han?
Karl Ditlef malte landskapsbilder av ulik art, gårdstun og setrer i Telemark, et stort antall bybilder fra Kongsvinger by, mange gårdstun i utkanten av byen og andre steder oftest på bestilling, noen får bilder fra hovedstaden og flere store alterbilder til bedehus.
I 2019 finnes maleriene hans på kafeer, i kommunelokaler, i mange private hjem i Lillestrøm og ellers på Romerike og flere steder på Hedmark.
Familietragedie
Konas dødsfall var et kraftig slag for kunstneren. Etter dødsfallet begynte en sjuårig depresjonsperiode. Han tok seg godt av barna, og det sies at han stod på kjøkkenet og malte med den ene hånda og lagde mat med den andre.
Ny predikantvirksomhet
Etter den vanskelige perioden giftet han seg på nytt, og han tok opp igjen predikantvirksomheten, særlig på Romerike og Hedmark. Han lærte seg selv å spille fiolin og gitar, og på menighetshusene brukte han disse instrumentene, særlig den 12-strengers konsertgitaren. Han framførte tekster som han hadde skrevet og satt tone til selv, de fleste ble til ved kjøkkenbordet. Sangene var preget av glede og optimisme, og Ditlef som også var en dyktig sanger, spredte på denne måten god stemning i forsamlingslokalene. Sangtekstene ble tatt opp på egen båndopptaker (en av de første båndopptakerne i Lillestrøm).
Hadde ikke utstillinger
Siden Karl Ditlef solgte unna maleriene etter hvert, stilte han aldri ut bildene. Dermed ble han heller ikke kjent. En annen grunn var hans beskjedne væremåte. Han kalte seg maler, ikke kunstner.
Den første utstillingen
Første gang Karl Ditlefs malerier ble stilt ut, var 4. og 5. mai 2019 i Galleri 2 i Lillestrøm. Etter initiativ fra hans familie og i samarbeid med Lillestrøm historielag og Lillestrøm kunstforening ble et utvalg av hans malerier stilt ut. Utstillingen trakk omkring 500 mennesker de to dagene. Kunstnerens sønn, Rune Olsen, ga begge dagene en interessant og tankevekkende presentasjon av faren og hans kunst.
Kilder og litteratur
- Muntlig kilde: Rune Olsen, Karl Ditlef Olsens sønn.
- Borge, Tove N.: «Mannen som malte Kongsvinger». I Glåmdalen 10. juli 2004.
- Damhaug, Bente: «En følsom mann med kjærlighet til livet». I Romeriksen 2. juni 1999.
- Karl Ditlef. Brosjyre utgitt til kunstutstillingen i Lillestrøm 4. og 5. mai 2019.
- Karl Ditlef Olsen – Lillestrøms egen kunstner. Manus. Lillestrøm 2019.